Ionut Stefan: Intoleranta alimentara este o afectiune frecvent intalnita in randul populatiei generale, cu impact semnificativ asupra starii de sanatate. Aceasta patologie presupune o reactie de respingere a organismului fata de anumite alimente, pe care nu le poate digera si asimila in mod corespunzator. Dupa consumul alimentului incriminat are loc o reactie locala inflamatorie, care repetata in timp va duce la afectarea mucoasei intestinale, dar si la o reactie inflamatorie, cu repercursiuni asupra intregului organism. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, jumatate din populatia globului sufera de intoleranta alimentara, dar la acest moment doar 1 miliard de oameni sunt diagnosticati. Depistarea intolerantei si adoptarea unei diete corespunzatoare sunt necesare pentru combaterea consecintelor acestei afectiuni si contribuie la mentinerea starii de sanatate a fiecaruia dintre noi.
2. De la ce varsta se poate dezvolta intoleranta alimentara?
IS: Intoleranta alimentara poate aparea incepand cu varsta de 2 ani, atunci cand copilul incepe sa intre in contact cu mai multe alimente. Pentru orice copil este definitorie alimentatia cu care debuteaza in viata, acest lucru influentand starea sa de sanatate, precum si sanatatea viitorului adult. Este foarte important alaptatul sugarului, apoi o diversificare facuta corect si ulterior un test de intoleranta alimentara pentru a sti ce alimente ii sunt benefice copilului nostru si care sunt cele pe care organismul lui nu le tolereaza. Zilnic un copil consuma in medie de la cinci pana la peste 20 de alimente sau componente ale acestora, astfel ca este aproape imposibil de detectat la care alimente sistemul lui imun reactioneaza, efectele nefiind imediate. Intoleranta alimentara este destul de putin diagnosticata deoarece simptomatologia nu apare imediat de la consumarea alimentului incriminat, putand trece in jur de 12-48 de ore pana la aparitia simptomelor.
3. Cum afecteaza copiii?
IS: Descoperirea alimentelor fata de care un copil are intoleranta contribuie la o crestere si dezvoltare sanatoasa, armonioasa a acestuia si la prevenirea unor manifestari digestive precum si la nivelul altor aparate si sisteme de-a lungul vietii. Simptomele cele mai frecvent intalnite la copii care prezinta intoleranta alimentara sunt: colicile si ulterior discomfortul abdominal, balonare, scaune diareice sau din contra constipatie, eruptii cutanate fara a avea o etiologie precisa, insotite de prurit (mancarimi), agitatie, un somn nelinistit sau o stare continua de oboseala a copilului sunt cel mai adesea manifestari ale intolerantei alimentare. Pe masura ce acestia cresc, aceste simptome persista, se pot ameliora pentru o scurta perioada de timp, dar apoi se exacerbeaza si devin tot mai suparatoare, agravandu-se atunci cand alimentele incriminate sunt consumate in exces. Se pot adauga dureri articulare, raceli repetate, senzatie de oboseala cronica, tulburari de concentrare si atentie, acestea datorate unui stres continuu la care organismul copilului este supus prin contactul zilnic cu alimentele la care acesta prezinta intoleranta alimentara si fata de care sistemul lui imun reactioneaza.
4. Care sunt cele mai frecvente simptome?
IS: Intoleranta alimentara se poate manifesta prin semne si simptome atat digestive, dar si cutanate, respiratorii, articulare, musculare sau prin afectarea starii generale. Cele mai frecvente acuze sunt in sfera digestiva: balonarea, durerea abdominala difuza, diaree sau constipatie, greata, inapetenta, afte bucale, scadere sau crestere ponderala. Manifestarile cutanate pot fi: acnee, eczeme, urticarie, prurit, eritem. La nivelul sistemului osteo-articular sau muscular, aceasta afectiune poate determina mialgii, artralgii, inflamatii ale articulatiilor. Alte acuze din partea pacientilor pot fi: depresii, insomnii, stare de oboseala cronica, astenie fizica, migrene, anxietate.
5. Cum se depisteaza intoleranta alimentara?
IS: Aceasta afectiune nu se poate diagnostica decat cu teste serologice speciale, deoarece simptomatologia este nespecifica, cu debut insidios, uneori neobservata de pacient. Aceste teste pun in evidenta prezenta anticorpilor de tip IgG specifici sintetizati de organism ca mijloc de aparare fata de unele alimente. Se intampla ca uneori intoleranta la anumite alimente sa nu devina manifesta clinic (intoleranta pasiva) si care de obicei apare intr-un test de intoleranta alimentara ca fiind intr-o zona de granita. Va trebui insa sa se tina cont de aceste alimente, pentru ca un consum periodic si in cantitati exagerate, va putea duce la trecerea lor in categoria celor care produc reactii manifeste clinic. York Test-ul este cheia in diagnosticul acestei afectiuni. Este un test care are la baza o procedura minim –invaziva si extrem de simplu de efectuat, cu o sensibilitate de peste 93%. Pachetul de servicii York Test presupune prelevarea unei probe mici de sange din deget, cu un rezultat rapid din partea laboratoarelor de excelenta din Marea Britanie (15 zile lucratoare) si consilierea de catre echipa de medici York Test pentru abordarea unei alimentatii personalizate si adecvate in functie de rezultatul testului.
6. Care sunt aliemnetele care provoaca cel mai frecvent intoleranta alimentara?
IS: Cele mai frecvente alimente fata de care putem dezvolta intoleranta sunt: oul (in special albusul), laptele de vaca, drojdia si glutenul. Insa, pe langa acestea, in top se gasesc si diferite tipuri de carne sau mirodenii si nu in ultimul rand cereale, precum grau, porumb sau secara.