Atunci cand copilul manifesta stari de rau dupa ce a consumat un pahar de lapte, a mancat putina branza sau a savurat o inghetata inseamna ca prezinta intoleranta la lactoza.
Cu alte cuvinte, intoleranta la lactoza se manifesta prin incapacitatea organismului de a digera alimentele ce au la baza produsele lactate intrucat copiii nu au ladctaza, o enzima ce are rolul de a imparti lactoza in glucoza si galactoza. De aceea, lactoza ajunge in intestinul gros in stare pura, ceea ce va conduce la aparitia gazelor si acizilor, determinand crampe abdominale sau chiar diaree destul de serioasa.
In mod normal, asiaticii, africanii, indienii si hispanicii prezinta in mod frecvent intoleranta la lactoza. Cu toate acestea, o astfel de afectiune poate fi prezenta si in randurile persoanelor din alte regiuni ale lumii, ceea ce va determina ori de cate ori se consuma produse pe baza de lapte aparitia crampelor abdominale si infectii la nivelul tractului gastrointestinal.
De regula, intoleranta la lactoza poate fi depistata cu ajutorul unui test pe baza de hidrogen. Copilul este pus sa sufle intr-un anumit tub atunci cand a baut o solutie avand la baza lactoza.
In ultima vreme, producatorii s-au gandit sa vina in sprijinul celor care manifesta o astfel de problema si de aceea au scos diferite produse care sa nu aiba lactoza in continut, inclusiv laptele fara lactoza. Asa ca, nu va sfiiti sa ii introduceti copilului in alimentatie laptele fara lactoza intrucat este o sursa reala de calciu ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia oricarei persoane.
Margarina, painea sau bomboanele contin lactoza ascunsa. De aceea, este posibil ca ori de cate ori le consuma copilul sa manifeste aceleasi simptome descrise mai sus. Intr-un cuvant, cititi cu atentie prospectul fiecarui produs intrucat nu numai laptele sau produsele din lapte contin lactoza.