De regula, preconceptia este o perioada tot atat de importanta pentru viitoarele mamici ca si perioada de dupa…De aceea, tot mai multi specialisti o considera vitala pentru sanatatea fatului.
Pornind de la nelamuririle cititoarelor noastre, vom incerca sa va raspundem pe scurt la cateva intrebari:
Cum va trebui sa ma comport inainte de a deveni mamica? Ce ar trebui sa mananc pentru ca organismul sa imi permita sa aduc pe lume un copil sanatos? (Elena, Bucuresti, 24 ani)
Cu siguranta, perioada preconceperii este una destul de esentiala. Chiar daca unele mamici uneori nu prea o iau in seama, cu siguranta echilibrarea organismului reprezinta o etapa de maxima importanta atunci cand iti doresti sa aduci pe lume un copil sanatos. De aceea, inca din momentul in care va decideti sa deveniti mamica este indicat sa incercati sa va detasati cat mai mult de problemele de la serviciu. Stresul si afectiunile generate de acesta vor afecta in mare parte organismul mamei, dar si al fatului dupa concepere. Tocmai de aceea, se poate spune ca tot mai multe cupluri sunt invitate atunci cand se decid sa aduca pe lume un bebelus sa isi ia concediu o vreme, pe care sa si-l petreaca in mare parte la mare (un factor prielnic pentru fertilitate).
Suplimentele alimentare isi au si ele rolul lor. Asa ca va trebui sa incercati sa mancati mai “verde”, intrucat legumele verzi au un continut ridicat de acid folic, necesar pentru sanatatea spinala a copilului, dar si pentru sistemul sau nervos. In ceea ce priveste alimentatia va trebui sa incercati sa mancati cat mai sanatos, sa excludeti prajelile, grasimile si dulciurile in exces. Asadar, va recomand multe fructe si legume, lactate, oua si multe proteine. Cu toate acestea, nu va trebui sa va lipsiti organismul de niciun aliment. Insa, va trebui sa luptati cu viciile – asadar, daca fumati sau consumati cafea, alcool sau droguri este timpul sa le abandonati de dragul copilului. Consumul celor de mai sus va pune in pericol viata si sanatatea celui mic.
Pot deveni mamica fara uter? (Iulia, Satu Mare, 31 ani)
Este o intrebare, la care, ce-I drept, mi-e destul de greu sa raspund. Lipsa uterului ca urmare a unei operatii de extirpare a acestuia va impiedica sa va exercitati functia fertila asa cum v-ati dori. Chiar daca nu v-au fost extirpate ovarele, exista totusi o reala problema – aceea a incapacitatii de a va purta bebelusul in pantec. Cu siguranta, specialistii lupta si astazi sa poata face implant de uter. Dupa cateva interventii care s-au soldat, ce-I drept fiecare cu cate un esec, totusi se mai incearca.
Insa, speranta moare ultima – puteti apela la serviciile altei femei pentru a va purta bebelusul in pantec – asa numita mama-surogat.
Fertilitatea in vitro are sanse de success? (Mirela, Constanta, 34 ani)
Potrivit specialistilor, procedeele de fertilitate in vitro reprezinta cea mai buna sansa de reusita. Cu toate acestea, ca orice procedeu medical exista si posibilitatea unui esec. Insa, in ultima perioada s-a demonstrate ca sansele depasesc rata de 85%.
Bolile cu transmitere sexuala imi vor afecta copilul daca vreau sa devin mamica? (Claudia, Bucuresti, 29 ani)
Atunci cand iti doresti sa devii mamica este indicat sa incerci sa iti efectuezi un set de analize obligatoriu, la recomandarea medicului. In cazul in care exista indicii ca suferi de o anumita boala cu transmitere sexuala este indicat sa incerci mai inainte de toate sa o tratezi. Asa cum spuneam, sansele ca infectia sa ajunga la fat sunt destul de mari, iar riscul de a da nastere unui bebelus cu malformatii este si el la fel de ridicat.