[imagebrowser id=822]
Astazi, din ce in ce mai multi parinti, incearca sa investeasca cat pot de mult si cat mai devreme, in educatia copilului. Prin aceasta se incearca de fapt facilitarea viitoarei lor cariere, de succes. Unii psihologi, printre care si cunoscutul psihoterapeutul rus, Dimitri Avdeev, considera ca prea multa informatie intelectuala poate fi nociva pentru copil, deoarece ii franeaza dezvoltarea normala.
- Ajuta-l sa se dezvolte armonios. In primii trei ani copilului ii apar capacitatile fundamentale: curiozitatea, increderea in sine si in ceilalti, insistenta, imaginatia si creativitatea. Nu-l indopa cu cifre si cu litere, faceti impreuna piramide din cuburi sau realizati un puzzle.
- Lasa-l sa descopere singur. Da-i mai multa libertate la joaca, sa atinga, sa demonteze lucruri ca sa vada partile componente. O sa vezi ce bucuros este daca face singur ceva.
- Abia la cinci ani ii apare interesul pentru litere si cifre. Chiar daca unii copii invata sa citeasca inainte de aceasta varsta, psihoterapeutul Dimitri Avdeev, atrage atentia ca ei nu inteleg ce citesc, in plus isi pot pierde dragostea pentru citit. Citirea este doar un instrument, orice copil va sti sa citeasca pana la o anumita varsta, trebuie sa-l lasi sa descopere singur frumusetea literelor.
- Copilul ia initiativa. Din dorinta de a-l invata cat mai multe, ii poti frana initiativele. O sa astepte tot timpul sa-i spui tu ce sa faca, iar mai tarziu ii va fi frica de o nota mica sau nu va sti sa faca fata unui esec.
- Comunicarea si jocul. Acestea sunt doua metode importante in dezvoltarea copilului. Vorbeste cu el, joaca-te cu masinutele, cu papusile sau desenati impreuna. Aceste activitati aduc buna dispozitie in familie, iar copilul dobandeste automat cunostinte.
sursa foto: baby.more4kids.info si similac.com