Traditia romanilor din cele mai multe regiuni ale tarii spune ca exista trei ursitoare care ursesc si croiesc destinul fiecarui copilas nou-nascut. In afara de numele comun de “ursitoare”, fiecare dintre cele trei zane surori, considerate a fi curate si nepatate, pe jumatate sfinte si eterne, are propria sa denumire: cea mai mare se cheama “ursitoare” sau “ursite”, mijlocia este “soarte”, iar cea mai mica, totodata cea mai sobra si mai rea dintre ele, este numita “moarte”. Unii spun ca exista sase ursitoare, unii spun ca ele sunt de fapt noua la numar, in timp ce alti romani spun ca exista doar doua ursitoare. Acest lucru se schimba de la regiune la regiune, in functie de traditia si obiceiurile fiecareia.
Primul lucru cu care se remarca ursitoarele este imbracamintea lor asemanatoare cu cea a zanelor. Alba, lunga si curgatoare, rochia unei ursitoare este impodobita cu fire aurite si cu fluturasi. Imbracamintea, insa, nu este la fel pentru toate ursitoarele. Se spune ca cea mare are vesmantul acoperit cu o blana de aur, avand in brau atasate o furca si un caier de lana alba sau neagra scufundat in matase si fire aurite. Se spune ca modul in care se rupe firul din braul ursitoarei mari denota felul in care se vor scurge zilele omului al carui destin este ursit. Zana ursitoare mijlocie se diferenteaza de surorile sale prin faptul ca poarta in mana dreapta o pereche de sorti, in timp ce ursitoarea cea mai mica tine o pereche de foarfeci. Toate elementele purtate de cele trei ursitoare au rolul de a croi soarta copilasului la care ele vor poposi in primele sale zile de viata.
Ursitoare botez Bucuresti apar la geamul sau in odaia bebelusului in a treia, a cincea si in a saptea noapte de la nasterea sa. Unii spun insa ca ele ajung la micut in primele sale trei nopti de viata, poposind mai mult in cea dintai. Ele ajung la miezul noptii, cand toata lumea doarme, pentru a nu fi observate de nimeni decat de moasa bebelusului.
Dupa ce ursitoarele ii torc firul soartei, in cazul in care copilasul a ajuns pe lume intr-un ceas bun, ele ii canta un vers vesel si placut prin care ii ursesc de bine, iar daca micutul s-a nascut intr-un ceas rau, ele haulesc si ii rostesc un vers trist si duios, ursindu-i insa de rau. Dupa ce ii canta, fiecare ursitoare in parte ii da copilasului cate ceva: una ii ofera inteligenta si noroc in viata, una ii da frumusete, iar alta ii da bogatie si succes; toate acestea in cazul in care micutul s-a nascut intr-un ceas bun. In caz contrar, ele ii dau copilasului ghinion, saracie si robie. Cu alte cuvinte, ursitoarele ii ursesc destinul celui proaspat venit pe lume, spunandu-i cum se va desfasura viata sa si de ce moarte va avea parte.
Pentru ca ele isi schimba adesea starea si devin repede suparacioase, femeile care ingrijesc bebelusul au obiceiul de a le astepta cu o masa imbelsugata, pentru a le induce o stare de bine. De fapt, se spune ca asa cum va arata masa din noaptea sosirii ursitoarelor, asa va decurge si viata nou-nascutului.
Credinta in ursitoare, in infinita lor putere de a ursi soarta unui om, se gaseste in traditia fiecarui roman, fiind, de altfel, si foarte veche. Din aceasta credinta s-au si nascut cateva vorbe romanesti, precum “asa mi-a fost ursita”, “asta este soarta care mi s-a dat”, “asa mi s-a dat”, etc.
Cuvantul “soarte” este folosit pentru a descrie povara pe care o poarta fiecare muritor, in timp ce cuvantul “noroc” este intrebuintat pentru a denumi “evenimente fericite, ceasuri bune si intamplari de bun augur”.
Astazi, insa, traim intr-o era moderna, iar traditia ursitoarelor am schimbat-o putin. Bebelusul nu mai este intampinat de ursitoare in odaia sa, in primele nopti de la nasterea sa. Ursitoarele sunt asteptate la petrecerea de botez ce are loc dupa ceremonia religioasa de la biserica. Acestea vin costumate in vesmintele lor de zane si ii rostesc celui proaspat botezat versuri personalizate, nuantate de umor, prin care ii ursesc viata. Dar asta nu e tot! Ursitoarele ofera un numar de divertisment cu adevarat impresionant la botezul copilasului.
Pe o muzica deosebita de fundal, intr-o atmosfera magica creata cu ajutorul masinei de fum si a tunului de confetti, ursitoarele ii anima pe toti cei prezenti la botez, de la mic la mare, oferindu-le sesiuni foto cu ele, picturi pe fata, cadouri si multe alte surprize.
Cei care organizeaza petrecerea de botez pot gasi zane ursitoare la diferite agentii. Ele sunt, in general, actrite profesioniste care vin la eveniment cu un spectacol pus la punct de specialisti in teatru si regie, bazandu-se insa si pe improvizatie.
Mai jos puteti urmarii un scurt colaj cu ursitoare pentru botez Bucuresti de la Ana Si Strumfii:
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/caJ5MLoZwBU” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>