Zilele trecute am primit o scrisoare de la o mama, care cauta solutii pentru eliminarea unui obicei des intalnit – suptul degetului, si ne-am hotarat sa o publicam integral, asteptand si sugestiile voastre.
Fetita mea cea mica, desi are peste 3 ani, are acest obicei de a-si suge degetul. Pe sora ei am reusit sa o dezvat la varsta de 2 ani, aplicandu-i un lac de unghii cu gust amar, special pentru cei care-si rod unghile. Se poate da la copiii cu varsta mai mare de un an.
Numai suptul degetului o linisteste. Pe cea mica nu am reusit sa o dezvat, deoarece acesta este singurul mod in care se linisteste. Cu lacul de unghii amar am incercat si la ea, in urma cu un an, dar am cedat, deoarece nu reusea sa adoarma fara sa-si suga degetul. Somnul pare iremediabil legat de acest obicei, iar privitul la televizor este si el insotit de acelasi gest. Din pacate si-a impins incisivii de sus in fata, iar degetul aratator (pana la 2 ani, si-a supt degetul mare) are “buba”. M-am interesat si am aflat ca deformarile ireversibile ale maxilarelor apar daca suptul degetului continua si dupa varsta de 5 ani.
Fara recompense si pedepse. Am renuntat sa mai fac presiuni asupra copilului. Psihologii au dreptate. Apostrofarile, recompensele si pedepsele au avut efectul advers: gestul s-a manifestat mai accentuat. Leucoplastul lipit pe deget a fost dat jos de fetita sau chiar de catre mine, deoarece nu am rezistat insistentelorsi lacrimilor “de crocodil”.
Povestea unui dinte stramb. Am incercat sa-i spun o poveste despre un copil care si-a supt prea mult degetul si i-a cazut un dinte, iar altul a ramas stramb. La inceput i s-a parut o poveste interesanta, dar apoi fetita mi-a spus ca ei nu o sa-i cada dintii deoarece “sunt bine lipiti”.
Ce solutii am mai incercat. Am citit ca micutul care are acest obicei, trebuie implicat in activitati ce presupun folosirea ambelor maini. Asa ca ne-am apucat sa facem impreuna biscuiti, sa lipim frunze uscate pe cartoane, sa desenam sau sa pictam. Din pacate, la aceasta varsta, fetita nu prea are rabdare, asa ca activitatile sunt scurte, iar pofta de a-si suge degetul destul de mare.
Am pierdut o batalie, nu razboiul. In aceasta vacanta de iarna vreau sa mai incerc solutia miraculoasa de unghii. Prima data o sa-i dau ziua, dupa somnul de amiaza. Cateva zile o sa-i sterg unghia seara, ca sa poata adormi. Treptat, gustul amar al unghiei o sa fie simtit si noaptea. Ma astept la cateva nopti de nesomn, dar poate asa reusim sa salvam dintisorii. Daca nu iesim invingatoare acum, o sa mai incercam altadata.
Dragi mamici, daca v-ati confruntat si voi cu aceasta problema, spuneti-ne cum ati scapat de acest obicei, ce metode ati incercat si care au avut mai mult succes.
Aici gasesti alte articole pe aceasta tema:
https://www.bebelu.ro/cum-sa-renunte-la-suptul-degetului.html
https://www.bebelu.ro/suptul-degetului-mai-periculos-decat-suzeta.html