Imediat ce bebelusul invata sa manance totul ti se va parea destul de dificil, mai ales atunci cand te gandesti la firimiturile aruncate pe jos si la murdaria de pe hainutele sale.
Cu toate acestea, nu trebuie sa te sperii, pana si o astfel de etapa va trece. Cel mic este la varsta in care doreste sa descopere tot ceea ce il inconjoara, pana si mancarea din farfurie, dar pe masura ce acesta va creste va constientiza care este modul corect in care trebuie sa manance.
Asa ca, nu iti ramane decat sa te inarmezi cu ceva mai multa rabdare intrucat bebelusului tau ii va placea destul de mult sa se joace cu fiecare aliment, sa le masoare si chiar sa transforme fiecare leguma din farfurie in „soldatei” sau in „papusi Barbie”. Chiar daca momentul mesei nu devine unul tocmai mult asteptat de catre tine, trebuie sa insisti ca micutul sa manance la orele stabilite, respectandu-i astfel programul de masa.
Odata ce bebelusul va incepe prin a se juca cu alimentele, le va zdrobi pe fiecare, este un prim pas pentru ca acesta sa se poata obisnui cu alimentele, sa le cunoasca, pentru ca mai apoi sa poata constientiza ca trebuie sa le manance. Inainte de a trece la masa este indicat sa gasiti cateva metode de protectie a podelei, a veselei si a mobilierului. Este indicat sa va folositi de ziare pentru a pastra curatenia podelei, iar vesela sa fie din material plastic pentru a nu se sparge.
Chiar daca bebelusul se va juca cu mancarea, fara insa a o manca nu trebuie sa disperati. Probabil la urmatoarele mese i se va face foame si va manca tot din farfurie. Nu uitati totusi sa ii spuneti o poveste in timp ce acesta mananca sau sa incercati sa admirati mancarea ce o are in farfurie, creand astfel personajele din desenele animate preferate, imaginar.
Si poate va intrebati de ce anume cel mic nu sta linistit pe scaun sa manance. Totul pentru ca la varsta sa a sta pe scaun are o semnificatie lipsita de interes. Ii place mai mult sa alerge, sa se joace, sa fie nazdravan decat sa stea cuminte asezat pe scaun si sa manance tot ceea ce mama i-a pregatit pentru micul dejun, pranz sau cina. Cu toate acestea, imitarea adultilor pare sa fie o preocupare destul de mare a bebelusilor. De aceea, daca veti lua masa impreuna cu el va incerca sa va imite comportamentul, stand linistit asezat pe scaun si urmarindu-va miscarile pentru a proceda si el in acelasi fel.
Pentru ca masa sa devina un obicei respectat de intreaga familie nu ezitati sa ii comunicati ora mesei si sa il chemati la masa ca pe un om mare. De asemenea aveti grija ca acesta sa inteleaga ceea ce inseamna punctualitatea mesei in asa fel incat sa nu se faca asteptat de ceilalti membri ai familiei.