Jucăriile se numără printre cele mai căutate produse în perioada aceasta, iar oferta este impresionantă. De aceea, Asociația Pro Consumatori vă oferă câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont în momentul în care achiziționați jucării pentru copiii dumneavoastră, astfel încât sănătatea lor să nu fie pusă în pericol. Jucăriile aduc o contribuție esențială la dezvoltarea copilului dumneavoastră.
Ca totul să fie în regulă și copiii să se poată bucura de darurile Moșului, iată ce trebuie să știți atunci când alegeți/cumpărați o jucărie:
Asigurați-vă că ați citit toate etichetele de pe jucării. Fiți conștienți de vârsta copilului și de recomandările de siguranță făcute de către producător! Nu cumpărați jucării care nu au marcajul CE pe produsul propriu-zis sau pe ambalaj. Cu toate că marcajul CE nu este un mod de diferențiere a produselor de către consumatori, el este un angajament din partea producătorului că produsul respectă cerințele aplicabile în materie de securitate impuse la nivel de UE, ele fiind cele mai stricte din lume. Marcajul CE arată că în procesul de fabricație au fost respectate standardele europene armonizate.
Cerințele esențiale de securitate vizează:
- proprietățile fizice și mecanice (eliminarea pericolului rănirii, înghițirii, inhalării etc.)
- inflamabilitatea (materialele nu trebuie să fie inflamabile sau să ardă încet etc.)
- proprietățile chimice (să nu conțină substanțe chimice periculoase etc.)
- proprietățile electrice
- igiena
- radioactivitatea
În plus față de aceste cerințe, Comisia Europeană a decis, de-a lungul anilor interzicerea utilizării în procesul de fabricație a unor substanțe periculoase pentru sănătate (ftalați, DMF).
Alegeți jucăriile adecvate vârstei copilului și abilităților lui. Jucăriile care nu sunt destinate unui copil de o anumită categorie de vârstă pot prezenta riscuri pentru siguranța sa. Asigurați-vă că ați citit și urmat recomandările privind vârsta – în special simbolul 0 – 3 (a se vedea mai jos), sau formularea „nu sunt potrivite pentru copiii sub 36 de luni” însoțită de o indicație de pericol. Acest simbol și formularea reprezintă un avertisment și nu o recomandare.
- Nu cumpărați jucării cu piese mici pentru copiii sub vârsta de 3 ani, aceștia având tendința de a băga în gură jucăriile, iar piesele de mici dimensiuni prezintă un risc de sufocare. Asigurați-vă că ochii, nasul (la jucăriile din pluș) și alte piese de mici dimensiuni sunt bine securizate.
- Urmați cu atenție instrucțiunile de folosire.
- Întotdeauna cumpărați jucării de la comercianții cu amănuntul cunoscuți și de la puncte de vânzare online de încredere. Comercianții cu amănuntul cunoscuți au grijă de produsele pe care le vând și de obicei acceptă să primească înapoi produsele necorespunzătoare. Atenție, există și comercianți care nu țin seama de cerințele de siguranță ale produselor pe care le vând și pot să ofere spre vânzare jucării contrafăcute. O atenție deosebită trebuie acordată jucăriilor achiziționate online, jucăriilor primite de copii sub formă de cadouri și jucăriilor cumpărate la mâna a doua.
- Supravegheați copiii când se joacă – asigurați-vă că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă și abilitățile copilului. Cu anumite jucării – cum ar fi scutere, biciclete și patine cu rotile – căști de protecție și alte echipamente de protecție trebuie să fie întotdeauna purtate.
- Examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate și pot cauza un prejudiciu sau un risc pentru sănătatea și siguranța copilului. Aruncați jucăriile stricate.
- Asigurați-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari, sunt ținute departe de copiii sub vârsta de 36 de luni.
- Scoateți și aruncați toate ambalajele, inclusiv pungile de plastic, carton, hârtie și bucăți de plastic (dar se păstrează întotdeauna instrucțiunile!). Copiii mai mici nu trebuie lăsați să se joace cu materialele din plastic de la ambalaje, putând exista riscul de sufocare. Aveți grijă, de asemenea, să reciclați bateriile în condiții de siguranță.
- Învățați-vă copiii să aranjeze frumos jucăriile, pentru a evita accidentele. Nu lăsați jucăriile pe scări sau pe podea în zonele aglomerate ale casei.
- Întotdeauna anunțați producătorul și autoritățile publice competente, dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră găsiți o problemă de siguranță, la jucărie.
- Aceste sfaturi se aplică tot anul și nu numai în preajma Crăciunului!
Nu ezitați să consultați site-ul (RAPEX) http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/. Acest site oferă detalii cu privire la produsele periculoase retrase de pe piață, din țara dumneavoastră, inclusiv jucării.
Exemple de jucării neconforme și periculoase care au fost retrase de pe piață (conform site-ului RAPEX):
Jucărie pentru produs baloane
Clasificare produs: jucărie
Denumire : KIG
Descriere: Jucărie pentru produs baloane de săpun.
Originea notificării: Olanda
Origine produs: Olanda
Clasificare: alertă
Risc: microbiologic
Descrierea riscului: Soluția de săpun din jucărie conține bacterii aerobe mezofile (până la 65000 de unități/ml). Există riscul contractării de infecții, deoarece soluția este în permanent contact atât cu mâinile, cât și cu ochii sau gura copilului. Produsul nu este conform cu Directiva Europeană a Siguranței Jucăriilor.
Măsuri adoptate: Retragerea produsului de pe piață.
JUCĂRIE DE PLUȘ
Clasificare produs: jucărie
Denumire: Käthe Kruse
Descriere: jucărie de pluș, în formă de dragon, confecționată din material textil de culoare verde, cu aripi de culoare portocalie. Produsul este umplut cu folie de plastic transparentă.
Originea notificării: Germania
Origine produs: Letonia
Clasificare: alertă
Risc: chimic
Descrierea riscului: Plasticul dur din care sunt confecționate aripile conțin di-(2-ethylhexyl) phthalat (DEHP). Acest ftalat poate dăuna sănătății copiilor, cauzând probleme sistemului reproducător. În conformitate cu Regulamentul REACH, DEHP, DBP și BBP, ftalații sunt interziși în producția de jucării și articole destinate copiilor.
Măsuri adoptate: Retragerea produsului de pe piață.
PUZZLE DIN LEMN
Clasificare produs: jucărie
Denumire: Fantástiko / Puzzle de Madera
Descriere: puzzle din lemn
Originea notificării: Portugalia
Origine produs: Spania
Clasificare: alertă
Risc: rănire
Descrierea riscului: Bucăți foarte mici din lemn se pot desprinde cu ușurință. Înghițirea acestor bucăți de lemn poate cauza leziuni sistemului respirator, provocând inflamare și infecții. Acest produs nu este conform cu directiva «siguranța jucăriilor» și cu standardele europene în vigoare.
Măsuri adoptate: Retragere de pe piață
Întrucât jucăriile diferă atât din punct de vedere al materialului din care sunt lucrate, cât și din cel al folosirii lor, asigurați-vă că cerințele de siguranță pentru fiecare categorie în parte sunt respectate:
- Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, trapeze, corzi și alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiți de la vânzător instrucțiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenția asupra necesității verificării periodice a elementelor de susținere. De asemenea, este nevoie ca acestea să fie însoțite de instrucțiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă și accidentele care ar putea apărea.
- Jucăriile funcționale, adică cele care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalații destinate adulților, trebuie să poarte avertismentul “Atenție! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoțite de instrucțiunile de utilizare și de măsurile de precauție necesare pentru evitarea unor pericole.
- În cazul jucăriilor care conțin substanțe sau preparate chimice periculoase trebuie respectate condițiile prevăzute în reglementările speciale care vizează ambalarea și etichetarea substanțelor sau preparatelor chimice periculoase. Mai mult, este obligatorie înscrierea unui avertisment asupra pericolelor care pot apărea din utilizarea acestora. Instrucțiunile de folosire trebuie să conțină informații de prim ajutor în eventualitatea unor accidente.
- Jucăriile chimice vor purta următorul avertisment: “Atenție! A se utiliza numai de către copii peste (x) ani. A se utiliza numai sub supravegherea unei persoane adulte.” În categoria jucăriilor chimice sunt încadrate: truse pentru experimente chimice, seturi pentru mulaj pe bază de ipsos, seturi pentru developare fotografii etc.
- Patinele și skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoțite de avertismentul: “Atenție! A se purta echipament de protecție.” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecție.
- Jucăriile destinate utilizării în apă de mică adâncime vor fi obligatoriu inscripționate cu următorul avertisment: “Atenție! A se utiliza numai în apă de adâncime mică și sub supravegherea unei persoane adulte.”
„Achiziționarea de jucării sigure pentru copii este extrem de importantă, mai ales în cazul în care copiii au vârste diferite. Asigurați-vă că jucăriile nu au sfori sau alte materiale cu ajutorul cărora copilul se poate strangula și sufoca. Jucăriile nu trebuie să aibă colțuri ascuțite sau tăioase. Jucăriile care au piese mai mici de 7cm x 7cm sunt un real pericol pentru copiii mai mici de patru ani, deoarece pot fi înghițite. Jucăriile care operează cu baterii trebuie să fie ținute în locuri sigure și oferite spre joacă copiilor doar sub supravegherea adulților. Nu folosiți baterii diferite față de cele menționate în prospectul jucăriei și citiți cu mare atenție instrucțiunile de folosire înainte de a oferi copilului jucăria.” a precizat Domnul Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, președinte APC.
„Cea mai mare parte a magazinelor online din Uniunea Europeana care comercializează jucării acceptă plata cu cardul de credit/debit, plata prin metode alternative de transfer online (PayPal) sau plata prin transfer bancar. De regulă, profesioniștii din celelalte state membre UE care se adresează în mod special consumatorilor români (au site-ul în limba română, prețurile în lei etc.), permit și plata în numerar, la livrare. Citiți cu atenție condițiile generale de vânzare pentru că, în eventualitatea unui litigiu, condițiile vă vor fi opozabile, chiar dacă au fost formulate într-o limbă străină. Vă puteți răzgândi în 14 zile de la primirea comenzii dacă jucăria cumpărată nu vă mulțumește sau dacă nu seamănă cu fotografia de pe site. Este foarte important ca jucăriile să fie cumpărate în concordanță cu vârsta copiilor cărora le sunt destinate. Avertismentele de vârstă sunt avertismente de siguranță și vor indica câți ani trebuie să aibă copiii pentru a se juca cu o jucărie fără a fi în pericol.” a declarat Irina Chirițoiu, director Centrul European al Consumatorilor din Romania.