In primele 6 luni, nu ti se pare ca bebelusul tau face foarte mult. Dar exact acum el invata o multime de lucruri. Bebelusul tau se afla in etapa dezvoltarii senzoriale si face progrese folosindu-se de toate simturile. Tot ce priveste, atinge, miroase il ajuta sa se dezvolte, iar jucariile pe care i le oferi in aceasta perioada ii pot stimula simturile si inteligenta.
Inca din primele saptamani de viata, desi nu are vederea atat de bine dezvoltata, bebelusul tau este atras de jucariile mari si colorate. Tot atunci incepe sa fie fascinat de jucariile care canta sau emit sunete (atentie la volm!). Obisnuit cu vocea ta inca din burtica, bebelusul va asculta cu atentie diferitele sunete si, va incerca, in felul lui sa le redea. Jucariile montate deasupra patutului, jucariile care fac diverse zgomote, jucarii plutitoare pentru baie sunt foarte folositoare in aceasta perioada.
Dupa luna a treia, bebelusul tau incepe sa pipaie si sa studieze cu mare atentie toate obiectele de prin preajma. Isi atinge picioarele cu manutele, reactioneaza la obiecte caldute. Atunci cand va putea sa apuce biberonul cu laptic in maine (si o va face mai repede decat te astepti) vei observa ca ii va inflori pe fata un mare zambet!. Jucariile care stimuleaza simtul tactil, din materiale de texturi diferite, il ajuta sa faca mari progrese in aceasta perioada.
Cum stimulezi dezvoltarea bebelusului
- Instaleaza-i deasupra patutului un carusel cu tot soiul de obiecte sau pune-l pe o salteluta sub un asa-numit centru de gimnastica
- Lasa-i la indemana o zornaitoare simpla, de preferat cu un capat rotund, astfel incat sa poata exersa prinderea obiectului atat de maner, cat si de capatul ca un bulb.
- Pune-i in patut, pe perioada in care nu doarme, diferite jucarii din materiale si texturi diferite si de forme diverse. Se va obisnui sa isi manevreze manuta astfel incat sa le apuce din ce in ce mai bine, fara sa le scape. Ai grija sa indepartezi jucariile la ora de culcare, pentru a preveni sindromul de moarte subita.
- Ofera-i carticele textile sau pentru baie, care sa sa scoata sunetele si care sa contina elemente 3 D. Atentie, insa – acestea se pot desprinde si bebe le poate inghiti, deci nu-l lasa nesupravegheat vreo secunda!