[imagebrowser id=758]
Fumatul este un obicei extrem de nesanatos atat pentru adult in sine cat mai ales pentru proaspata fiinta ce se dezvolta in burtica mamei.
Pentru a fi sigura ca vei da nastere unui bebelus sanatos, renuntarea la fumat este recomandata a se face cu o luna inainte de a ramane insarcinat. Este un termen suficient de lung care sa garanteze o nastere fara complicatii.
Avand in vedere ca nicotina afecteaza calitatea sangelui, mai exact acesta tinde sa se ingroase, coaguleze, atat al mamei, cat si al bebelusului, acest fenomen poate conduce la pierderi de sarcina, la nasterea micutului cu deformatii sau alte probleme de sanatate.
Mai mult, daca este fumatoare inraita de mult timp este posibil ca sansele de a ramane insarcinata sa se diminueze drastic.
Nicotina in orice forma este periculoasa motiv pentru care multi specialisti nu recomanda doar lasatul efectiv de fumat ci si renuntarea la metode alternative cu ar fi plasturii sau guma cu nicotina.
Cu toate acestea efectul acestei substante in multe cazuri este asemanat cu heroina, de aceea este de inteles ca a te lasa de fumat nu este chiar floare la ureche.
Exista insa o metoda, de lunga durata, care te poate ajuta sa renunti la fumat astfel incat sa poti aduce pe lume un bebelus perfect sanatos.
In prima saptamana in care ai decis sa te lasi de fumat, lipeste-ti un calendar intr-un loc vizibil, pe usa frigiderului, de exemplu.
In fiecare zi a acestei saptamani noteaza cate tigari ai fumat zilnic. In prima saptamana nu trebuie sa faci niciun fel de efort, fumeaza exact atat cat simti nevoia, nu uita insa sa si inregistrezi acest numar in calendarul tau.
Saptamana 2: Dupa intervalul de o saptamana vezi care este ziua cu cel mai mare numar de tigari. Sa presupunem ca apogeul a fost de 25 de tigari pe zi. Pentru pasul doi din programul doi, pune deoparte in 7 cani sau borcane cate 25 de tigari astfel incat in fiecare zi a saptamanii, in care tocmai ai intrat, sa ai acest numar.
25 de tigari, atat vei putea fuma zilnic. Daca numarul iti pare insuficient saptamana urmatoare vei putea sa mai adaugi cateva astfel incat sa obtii un anumit confort. Idee este sa gasesti echilibrul, numarul de tigari care-ti sunt suficiente intr-o zi, de la care vei incepe sa reduci.
Saptamana 3: Dupa ce ai ajuns la un echilibru, esti multumita de cantitatea de nicotina, incearca in fiecare zi sa reduci numarul tigarilor cu care una, in cazul nostru in loc de 25, 24.
Dupa cum vezi este un proces lung si greu, insa este una din metodele cu care poti renunta la nicotina fara sa-ti faci rau.
In plus, odata iesita nicotina din organismul tau, la o luna dupa vei putea trece la un alt capitol imoprtant din viata ta, cel care te-a determinat sa renunti la fumat, conceperea unui copil.
Sursa foto: greatsanddunes.info si computerbites.com