Daca tu si partenerul tau ati incercat timp de apropae un an sa concepeti un copil si nu ati reusit, este posibil ca medical ginecolog sa ceara ca partenerul tau sa realizeze un test de spermograma.
Probabil ca si el, ca cei mai multi barbati de altfel, este speriat de gandul ca trebuie sa faca acest lucru, dar in analiza cauzelor de infertilitate acest test este indispensabil. Vestea buna este ca in multe spitale este permis ca barbatul sa vina de acasa cu materialul seminal daca sunt respectate anumite conditii ce tin de temperatura de pastrare si durata.
La ce serveste o spermograma
Spermograma este cel mai important examen medical efectuat in timpul unei evaluari de infertilitate masculina. Acest examen permite depistarea infertilitatii masculine prin analizarea spermei din punct de vedere cantitativ si calitativ. Analiza materialului seminal se face inainte de inseminarea artificiala, deoarece masoara cu precizie anumiti parametrii, cum cum ar fi numarul de spermatozoizi, mobilitatea acestora, dimensiune si forma, volumul materialului seminal, precum si dozajul anumitor substante prezente aici in mod normal.
Ce anomalii pot fi detectate de spermograma:
Oligospermia: o concentratie insuficienta a spermatozoizilor la ejaculare
Astenospermia: mobilitatea insuficienta a spermei
Hipospermie: cantitatea de sperma ejaculata este prea mica
Azoospermie: absenta totala a spermatozoizilor in sperma
Hyperspermie: volumul spermei ejaculate este prea mare
Necrospermie: prezenta in sperma a spermatozoizilor morti
Hemospermia: sange in sperma