Atat dupa nastere, cat si inainte multe mamici se gandesc care va fi metoda cea mai optima pentru hranirea bebelusului – san sau lapte praf?
Stim cu totii ca recomandarile medicale sunt destul de clare – lapte matern cat mai mult timp. Cu toate acestea, multe mamici aleg varianta alaptatului cu biberonul, fiind o solutie mult mai practica si mai uzuala in ultima perioada. Asa ca, producatorii de lapte praf s-au gandit si la astfel de solutii in asa fel incat aceste formule create sa ii asigure bebelusului necesarul de nutrienti de zi cu zi.
Laptele matern asigura nou-nascutului toate cerintele unei dezvoltari armonioase – vitamine, proteine, apa, acizi grasi, zahar, minerale. De asemenea, daca ne gandim la proprietatile sale vom putea observa ca este cel mai sigur lapte, neintrand in contact cu nicio alta sursa, fiind secretat direct de catre organismul mamei. Asa ca, nu va mai fi cazul sa il fierbeti sau sa il puneti in biberon, astazi periculos pentru sanatatea micutilor. Se poate spune ca laptele matern asigura nou-nascutului o mai mare imunitate la pericolul de infectii si de contaminare cu diversi agenti bacterieni ori virusi.
Chiar daca suntem adesea tentate sa ii facem celui mic un program, se poate spune ca alaptatul la san nu implica un astfel de lucru – cel mai indicat ar fi ca bebelusul sa fie hranit atunci cand i se face foame si incepe sa planga sau sa fie mai agitat.
Cu privire la avantajele alaptatului, putem spune ca acesta ajuta mama sa se refaca mai usor dupa nastere. Uterul se contracta mai repede, ceea ce va determina scaderea acestuia in volum. Cancerul ovarian sau de san pot fi prevenite cu ajutorul unui astfel de factor. In cazul in care te ingrijorezi de cresterea in greutate luata in timpul sarcinii, nu putem spune decat ca alaptatul va devine un adevarat aliat.
Formulele de lapte praf sunt destul de bine concentrate in acizi grasi, fier si vitamine, in asa fel incat copilul sa nu duca lipsa de nimic. De aceea, medicii recomanda o astfel de formula pana la varsta de trei anisori. Cu toate acestea, atentia trebuie sa fie ceva mai mare. Laptele praf va fi preparat direct de catre mama si mai apoi pus in biberon. De aceea, se impune ca mama sa fie spalata pe maini inainte de preparare, ibricul de incalzire a apei sa fie perfect curat, iar biberonul fiert si sterilizat mai inainte de folosire. Cunoatem cu totii riscurile asociate folosirii unui biberon cu Bisfenol A si tocmai de aceea este indica sa il evitati din obiceiurile alimentare ale celui mic.