In dieta zilnica a unui copil va trebui sa includem minim o cana de lapte pe zi intrucat aportul de minerale si vitamine este destul de ridicat. Daca incepem prin a face o comparatie cu aportul caloric al unui ou vom constata ca o cana de lapte are mult mai multe minerale si vitamine, in special A si B12. Cu toate acestea, un lapte nesterilizat reprezinta un grad de pericol destul de mare pentru sanatatea bebelusului.
Inca de la varsta de un anisor, celui mic i se recomanda un pahar de lapte de vaca pe zi. Calciu, fosfor, dar si multe alte elemente la fel de hranitoare il vor ajuta sa combata rahitismul si sa previna osteoporoza inca de la varste fragede. Aportul de vitamine este si el unul destul de crescut daca ne gandim ca acesta contine 25 de vitamine, atunci cand este preparat corespunzator.
La preparare se va tine cont de perioada de fierbere. Dupa ce da in clocot, laptele va mai trebui fiert inca 15 minute. Daca nu este fiert corespunzator exista un risc major de imbolnavire cu tuberculoza, poliomielita, listerioza, leptospiroza si hepatita A. Dupa ce este muls de la bovine, in mai putin de 30 de minute, acesta este pus la fiert intrucat cu cat va trece mai mult timp cu atat laptele va fi contaminat cu milioane de microbi si microorganisme.
Odata cu fierberea exista si riscul ca vitaminele sa fie distruse in intregime. La o temperatura de 95 grade Celsius, acidul folic sau vitamina C se distrug. Laptele pasteurizat din comert este incalzit la temperaturi mai reduse, in acest fel vitaminele continuand sa reziste in acest mediu. Asadar, laptele UHT este metoda cea mai sigura in fata combaterii microorganismelor daunatoare.
UHT presupune incalzirea rapida a laptelui la temperatura de 150 grade Celsius si apoi racit destul de rapid. Dupa fierbere se va trece la ambalarea acestuia in cutii de carton, cu folie de aluminiu si polietiena care va ajuta la mentinerea elementelor nutritive ale laptelui. Ultra Heigh Temperature sau UHT ajuta la prelungirea termenului de valabilitate, de pana la 6 luni, fara ca laptele sa fie imbunatatit cu conservanti sau alti aditivi alimentari.