Analiza celulelor din laptele matern ar putea ajuta la depistarea precoce a cancerului de san, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Massachusetts Amherst. Acest lucru ar putea fi de folos in special femeilor care nu-si fac des mamografii.
Potrivit cercetatoarei Kathleen Arcaro, aproximativ 80% dintre femei devin mame, iar metoda de testare propusa ar fi una non-invaziva si ar putea fi folosita ca un screening timpuriu.
Desi alte metode pentru evaluarea riscului de cancer, cum ar fi lavajul ductal si aspiratia mamelonului, sunt disponibile, acestea nu sunt numai invazive, dar ofera cateva zeci pana la cateva sute de celule pentru examinare in comparatie cu milioanele de celule oferite prin colectarea probelor de lapte matern.
Pentru studiul lor, cercetatorii au colectat mostre de lapte matern de la aproximativ 250 de femei care au fost supuse unei biopsii a tesutului mamar.
Oamenii de stiinta au testat ADN-ul din celulele canceroase, cautand modificari specifice in trei gene.
In randul femeilor ale caror biopsii au relevat semne precoce de cancer la san, una dintre genele studiate a fost semnificativ modificata de un proces numit “metilare”. Oricum, aceste gene modificate nu au fost gasite in laptele matern al femeilor cu risc scazut de a se imbolnavi de cancer la san.
Arcaro a precizat ca desi studiul lor initial a fost mic, “a fost suficient sa ne spuna ca putem folosi celulele din laptele matern pentru a evalua riscul cancerului mamar”.
Arcaro remarcat ca, desi studiul lor initial a fost mic a fost “suficient sa ne spuna ca. Ea a mai aratat ca solutia pentru prevenirea cancerului de san este depistarea precoce de metilare in tesutul mamar, deoarece procesul de metilare este reversibil.
Aproximativ 200.000 de femei sunt diagnosticate in fiecare an cu cancer la san, iar anual 40.000 mor. Pana acum mamografia ramane cea mai bune metoda de depistare precoce a cancerului de san.