Ingrediente pentru 4-6 portii
– 15 foi de lasagna
– 1 legatura patrunjel
– 1 legatura menta proaspata
– 1/2 punga rucola (1 cana cu varf de frunze)
– coaja de la 2 lamai
– parmezan dupa gust
Pentru umplutura cu carne de miel:
– ulei
– 1/2 ceapa taiata cuburi
– 1 tija de telina verde taiata cuburi
– 500 g carne de miel spalata si tocata
– 1 si 1/2 cana cu mazare proaspata sau congelata
– 1 lingurita ardei iute, uscat
– 1 cana cu supa de pui
– sare si piper dupa gust
Pentru sosul de branza:
– 2 linguri unt
– 2 linguri faina
– 2 cani lapte
– 1/2 cana mozzarella taiata marunt
– 1/2 ceasca cu parmezan ras
– sare si piper dupa gust
Mod de preparare
1. Preincalzeste cuptorul la 180° C. Separat, intr-o tigaie adanca, pune ulei si caleste ceapa si telina la foc mediu, pana cand se inmoaie si devin translucide. Adauga sare, piper si fulgi de ardei si amesteca. Pune carnea de miel tocata si lasa la foc mic, amestecand din cand in cand, pana ce se rumeneste bine. Daca din carne s-a scurs o cantitate mare de grasime, o poti inlatura, inainte de a adauga in tigaie mazarea si supa de pui. Fierbe totul la foc mic, circa 5 minute, pana cand cantitatea de lichid scade usor. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust, ia de pe foc si lasa la racit.
2. Sosul de branza il faci astfel. Topeste untul intr-o cratita medie. Adauga faina, toata odata, si amesteca repede, la foc mediu, timp de aproximativ 3 minute, pana ce compozitia se omogenizeaza. Ia un tel si toarna in cratita jumatate din cantitatea de lapte, incet, in jet subtire, in timp ce amesteci bine cu telul. Cand compozitia capata o textura neteda, toarna restul de lapte. Mentine focul mediu si amesteca timp de aproximativ 10 minute, pana cand se ingroasa sosul. Mixeaza cele doua tipuri de branza si condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
3. Intr-un vas termorezistent, intinde o cantitate generoasa de amestec cu carne de miel. Pune deasupra foi de lasagna, iar peste ele toarna sos de branza. Presara patrunjel, menta, rucola si coaja de lamaie. Repeta straturile pana cand termini lasagna si compozitia. Ultimul strat e cu sos de branza. Mai rade deasupra parmezan, acopera cu o folie de staniol si da la cuptorul preincalzit, unde lasa 40 de minute. Scoate apoi folia de aluminiu si lasa inca 15 minute, pana ce lasagna se rumeneste la suprafata.