Probabil ca multi dintre tinerii parinti traiesc departe de familiile lor si responsabilitatea ingrijirii bebelusului le revine lor, 24 de ore din 24. Nici nu e de mirare ca au nevoie de ajutor.
Ei bine, tocmai de aceea este absolut necesar ca inventatorii aparatelor care ne scutesc de efort, cum ar fi masinile de spalat vase, sa creeze si niste dispozitive pentru calmarea bebelusilor. Nici nu a trecut mult timp si au inceput sa apara si acestea: leaganele, scaunele care vibreaza, etc.
Multi parinti obositi considera totusi ca aparatele care vibreaza si leaganele sunt mult mai bune decat plimbarile cu masina. Daca sunt folosite corect, aceste aparate sunt mai eficiente, nu provoaca accidente, nu polueaza si iti permit sa stai in pijama!
Din pacate unii parinti ezita sa foloseasca leaganele pentru ca au aparut niste mituri precum ca:
- Se misca prea repede
- Pot afecta spatele copilului
- Ii fac pe bebelusi sa verse
- Bebelusii devin dependenti de ele
- Sunt pentru copii mai mari
Caz: Ioana a descoperit ca leaganul este de ajutor, dar se temea atat de tare sa nu ii faca rau fetitei sale, incat a pus pe el si un kilogram de banane, ca sa-l incetineasca.
Bineinteles ca ultimul lucru pe care ar vrea sa il faca un parinte este rau copilului sau sa-i incetineasca dezvoltarea. Dar nu uita ca bebelusul tau a fost leganat luni de-a randul in uter. De aceea, departe de a-l rasfata pe bebe, orele petrecute in leagan sunt doar o compensatie marunta pentru expulzarea din uter.
Cand bebe implineste trei luni, este suficient de mare incat sa sa se linisteasca singur, fara a mai avea nevoie de leagan. Bebelusilor li se pare ca leaganul ii izoleaza si este plictisitor. Nu exista copil, care la cinci luni sa nu poata fi dezvatat usor de leagan.
Leaganul este periculos pentru picioarele, soldurile sau spatele bebelusului?
Nu. In uter, copilul tau statea incolacit ca un covrigel. Corpul lui suplu este uimitor de felxibil, motiv pentru care il poti pune intr-un leagan fara sa te ingrijorezi pentru picioarele, soldurile sau spatele lui.
Uneori te ingrijoreaza faptul ca gatul bebelusului sta prea indoit cand se afla in leagan. Este posibil asa ceva?
In leagan, bebe ar trebui sa stea inclinat pe spate cat mai mult cu putinta. Gatul nu ar trebui sa stea indoit. Aceatsa pozitie i-ar putea ingreuna respiratia, mai ales daca s-a nascut prematur sau daca este bolnav.
Uneori prietenii si rudele isi exprima grijile cu privire la efectele leganatului asupra sugarilor. Unii comenteaza dezaprobator: bebelusii ar trebui sa stea in bratele mamei nu intr-o masinarie. Sau: n-ar trebui sa i se spuna leagan, cand de fapt este un „neglijomat”!
Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Harvey Kent