Atunci cand iti aduci pe lume bebelusul printr-o cezariana, te napadesc multe ganduri. Oare vei putea crea legatura asteptata dintre o mama si copilul sau, la nastere? Oare ti se va rapi experienta in sine, de a da nastere bebelusului?
Chiar daca nu vor experimenta o nastere traditionala, mamicile sunt martorele nasterii celui mic si vor impartasi primele minute impreuna. Iti vei aminti nasterea ca fiind unul dintre cele mai frumoase momente din viata ta. Nu vei uita sunetul plansetului celui mic si nici corpul sau micut si fragil, in varsta de doar cateva secunde, care ti se va dezvalui de dincolo de cortina care atarna intre privirea ta si zona de unde este scos bebe.
Sunt mamici care sunt dezamagite de experienta unei cezariene si asista chiar la grupuri de sustinere psihologica pe aceasta tema. Sfatul din partea specialistilor este de a te concentra pe bucuria de a da nastere unui copil sanatos.
Atunci cand stii dinainte ca vei da nastere copilului prin cezariana, ai mai multe sanse sa nu te simti privata de ceva anume, deoarece pana la urma este important ca la final ai adus pe lume un bebelus minunat. Femeile nu trebuie sa se invinovateasca daca travaliul nu merge asa cum si-au propus sau asa cum se asteptau. O cezariana nu trebuie interpretata ca un esec, chiar daca multi termeni medicali o fac sa sune asa.
Specialistii sustin ca cel mai important lucru este sa ai un bebelus sanatos si nu modalitatea prin care a ajuns pe aceasta lume.
Daca in timpul operatiei esti treaza, cel mai probabil iti vei auzi si vedea copilul, dar nu il vei putea tine in brate. Dar desi nu iti vei tine bebelusul in brate imediat (deoarece neonatologul va vrea sa-i acorde scorul Apgar), o asistenta ti-l va aduce si il va apropia de chipul tau, astfel incat ii poti sopti cat de mult il iubesti si ii poti oferi si un sarut.
In tot acest proces sunt implicate asistente si moase, dar acest lucru nu iti va rapi bucuria experientei in sine. In orice caz nu te vei simti capabila sa alaptezi prea curand, comparativ cu mamele care nasc pe cale naturala. Dupa cezariana, o pacienta isi petrece aproximativ doua ore in post-operator si este foarte posibil sa nu aiba energia necesara pentru a alapta, daca insa consideri ca te simti bine, poti incerca.
Precum se intampla cu toate proaspetele mamici, va dura cateva zile pana cand va veni laptele. La inceput, cel mic va consuma colostru (un fluid de culoare galbuie care contine anticorpi). Daca ai nascut prin cezariana poate dura si pana la sase zile pana cand vine laptele, comparativ cu nasterile naturale, unde laptele se produce in primele doua zile. Insa colostrul ar trebui sa reprezinte un aliment suficient de nutritiv care sa suplineasca lipsa laptelui din primele zile, dupa cum sustin medicii.