Legatura dintre zahar si hiperactivitate are un trecut lung si plin de evenimente. Majoritatea pediatrilor afirma ca nu este nicio legatura. Insa o examinare mai indeaproape a studiilor sugereaza o varianta diferita.
Este adevarat ca nu numai consumul de zahar pare sa fie o cauza a hiperactivitatii, dar, reprezinta un factor in cazul anumitor copii. Exista de obicei un subgrup de copii care reactioneaza slab la zahar. Nu este vorba despre majoritatea copiilor, astfel ca datele se pierd in concluziile generale ale studiilor.
Clinic, medicii vad cu siguranta copii care devin hiperactivi din cauza consumului ridicat de zahar, iar parintii lor observa si ei acest lucru. Cand un copil este evaluat, este greu de spus daca hiperactivitatea lui provine din consumul ridicat de zahar sau din faptul ca primeste prea multe calorii goale din zahar.
Chiar daca nu s-a dovedit ca zaharul cauzeaza comportament agresiv si hiperactivitate, cu siguranta nu strica sa iei in calcul imbunatatirea dietei inainte de a administra vreo medicatie. Inlocuirea zaharului cu varza fiarta inabunist, briose din cereale integrale si alte alimente sanatoase ar fi prea mult. Asadar incearca, in prima faza sa ai grija ca toti copiii sa nu mai consume zahar adaugat timp de doua saptamani.
Timp de 14 zile poti manca fructe, dar nu ai voie sucuri de fructe sau deserturi precum inghetata, fursecurile, prajiturile sau dulciurile. Poti manca insa paine, care contine zahar ca ingredient minor. Nu este voie sa consumi nici indulcitori artificiali.
Unele studii au sugerat ca zaharul poate da dependenta, exact ca drogurile. Oamenii de stiinta au descoperit dovezi ca animalelor carora li s-a dat o cantitate mare de zahar au avut apetit pentru zahar, consum necontrolat si sevraj. Administrarea unor indulcitori dauneaza, pentru ca stimuleaza papilele gustative si ii face pe oameni sa-si doreasca si mai mult dulce.
Inlocuitori ai zaharului
Doar pentru ca printre ingredientele de pe eticheta nu se afla scris zahar sau sirop de porumb bogat in fructoza nu inseamna ca produsul are o cantitate mica de zahar. Daca doua sau mai multe dintre substantele urmatoare se gasesc intr-un aliment, este posibil ca zaharul sa fie ingredientul predominant, chiar daca nu este mentionat primul pe eticheta:
- Dextroza
- Glucoza
- Sirop de malt
- Indulcitor de porumb
- Fructoza
- Maltoza
- Agava
- Concentrat de suc de fructe
- Sucroza
Sursa: Boli de nutritie ale copilului, Dr. Kelly Dorfman