Lentilele de contact reprezinta una dintre cele mai populare optiuni de corectare a vederii si sunt recomandate de obicei persoanelor care au un stil de viata activ sau care doresc o corectare mai discreta.
Intrucat acestea nu obstructioneaza vederea (lentile aburite sau murdare) si nici nu impiedica efectuarea anumitor sporturi, lentilele de contact au crescut in popularitate de-a lungul timpului datorita beneficiilor oferite si a numarului mare de optiuni.
Daca ai de gand sa porti lentile de contact, citeste in continuare acest articol pentru a afla mai multe informatii, astfel incat sa poti lua o decizie cat mai buna!
3 lucruri de stiut despre lentilele de contact
Avand in vedere ca lentilele de contact reprezinta o optiune alternativa la ochelari, trebuie luate in considerare anumite aspecte si anume:
Achizitionarea lentilelor corespunzatoare
La fel ca ochelarii de vedere, este recomandat ca lentilele de contact sa fie achizitionate dupa efectuarea unui test de vedere. In functie de rezultatele obtinute, oftalmologul iti va putea recomanda lentilele corespunzatoare.
Exista mai multe optiuni disponibile
Lentilele de contact pot varia in functie de tip si de obiectiv, de perioada de utilizare si de modul de purtare.
In functie de preferinta si de buget perioada de utilizare a lentilelor poate varia, ceea ce inseamna ca poti alege lentile de contact de unica folosinta (adica porti o pereche noua in fiecare zi), lentile de contact saptamanale, lunare, bilunare etc.
Cumpara lentilele de contact saptamanale disponibile pe Lensa.ro sau alege din acelasi catalog orice alta optiune preferata de tine. Daca nu stii sigur ce vrei, discuta atunci cu un specialist pentru a afla despre avantajele si dezavantajele fiecarui tip.
Confortul conteaza
Chiar daca aplicarea lentilelor poate fi un proces putin inconfortabil la inceput, purtarea lor nu ar trebui sa prezinte nicio problema. In cazul in care lentila nu este corespunzatoare ochiului, atunci poti prezenta iritatie si disconfort in timpul purtarii.
Confortul si riscul redus de complicatii reprezinta un alt motiv pentru care ar trebui sa apelezi la un specialist si sa respecti recomandarile lui.
3 lucruri de evitat
Cu toate ca lentilele de contact prezinta multe beneficii si avantaje, exista insa si anumite riscuri asociate in mare parte cu purtarea necorespunzatoare a acestora. Pentru a avea o experienta cat mai buna, ia in considerare urmatoarele sfaturi sau discuta cu un specialist pentru informatii exacte.
Nu dormi cu lentilele de contact aplicate
Dormitul cu lentilele de contact inca aplicate pe ochi poate creste semnificativ riscul de infectare a corneei si probabilitatea de aparitie a altor complicatii [1].
Asigura-te ca indepartezi lentilele de contact inainte de ora de somn si ca respecti procedurile de igiena recomandate de medic.
Evita apa
Indiferent de sursa de apa, fie ea din piscina, ocean, cada sau rau, toate acestea pot reprezenta un mediu favorabil pentru numeroase bacterii. Ca urmare, evita sa inoti sau sa iti faci dus cu lentilele de contact inca aplicate pe ochi.
Nu folosi lentilele de contact mai mult decat este indicat
Daca lentilele trebuie purtate doar singura zi, nu incerca sa le folosesti doua zile sau mai mult, iar daca lentilele trebuie inlocuite dupa 3 luni, atunci evita purtarea lor inca o zi sau doua peste termen.
Tot in acest criteriu intra si produsele pentru dezinfectia lentilelor de lunga durata. Nu dezinfecta lentilele mai multe zile in aceeasi solutie, doar pentru a face economie. Respecta recomandarile specialistului si citeste instructiunile de utilizare pentru a evita potentiale infectari sau alte complicatii oculare.
Lentilele de contact reprezinta o metoda excelenta de corectare a vederii. Atat timp cat achizitionezi o pereche corespunzatoare si respecti instructiunile oferite, riscurile asociate vor fi cat se poate de reduse.
Daca doresti sa porti lentile de contact, atunci discuta cu un specialist pentru a primi optiunea corecta pentru cazul tau specific!
Referinte:
Cope, Jennifer R, et al. “Corneal Infections Associated with Sleeping in Contact Lenses – Six Cases, United States, 2016-2018.” MMWR. Morbidity and Mortality Weekly Report, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6095652/. Data accesarii: 13.12.2022