Leucocitoza reprezinta cresterea numarului de globule albe din organism peste valorile normale stabilite prin indicii de specialitate.
Numarul leucocitelor poate fi determinat printr-o simpla analiza a sangelui, fiind evidentiate in acelasi mod ca si globulele rosii. Valorile normale ale leucocitelor variaza intre 4000 si 8000 /mm cub. Ori de cate ori aceste valori sunt depasite copilul se poate confrunta cu anumite infectii severe generate de contagierea cu anumiti microbi ori bacterii.
Infectiile determina, asadar, cresterea valorilor leucocitelor. De regula, febra este un mijloc prin care organismul incearca sa lupte impotriva infectiilor.
Leucocitoza reprezinta una dintre reactiile de aparare ale organismului impotriva infectiilor. Un numar crescut de leucocite determina combaterea microbilor sau bacteriilor care au generat afectiunea.
Spre exemplu – in cazul in care copilul are o plaga la nivelul mainii exista riscul ca zona sa se infecteze, intrand in contact cu factorii de mediu. In acest mod, reactia de crestere a formulei leucocitare este absolut fireasca, fiind o modalitate prin care organismul incepe sa se apere impotriva microbilor. In cazul in care numarul leucocitelor nu creste atunci mijloacele de aparare dispar, infectiile putand pune in pericol viata si sanatatea persoanei.
Chiar daca parintii se sperie atunci cand observa dereglari ale valorilor normale ale analizelor, pot exista situatii in care acestea sa fie benefice. Medicii sunt de parere ca numarul mare de leucocite aparute in cazul unor infectii au un rol hotarator, protejand organismul copilului sau adultului de eventualele riscuri la care poate fi supus. In cazul in care numarul leucocitelor nu creste medicii ar putea suspecta o afectiune a sistemului imun al copilului.
Cu toate acestea, un numar prea mare de leucocite – peste 20000/mm cub poate genera afectiuni la nivelul sangelui ori infectii extrem de periculoase, precum septicemia.
Un nivel prea scazut de leucocite – valori sub 3000 / mm cub – poate determina afectiuni destul de grave, precum anemii, infectii generate de virusuri ori boli ale maduvei osoase.
Ori de cate ori suspectati o infectie este indicat sa va adresati medicului specialist pentru investigatii suplimentare si prescrierea unui tratament de specialitate. O infectie netratata poate agrava starea copilului, punandu-i viata si sanatatea in pericol.