Limbajul bebelusului se dezvolta treptat, pe luni. Cu toate ca primul cuvant este asteptat cu mare nerabdare de catre parinti, in realitate limbajul bebelusului se va dezvolta de-abia dupa varsta de un anisor.
In primele sase luni de viata limbajul bebelusului nu prea poate fi identificat. Acesta va asocia cuvintele si sunetele si tocmai de aceea este indicat sa ii vorbiti cat mai mult. Atunci cand doreste sa va spuna ceva nu o poate face decat prin plans. Involuntar, bebelusul va putea scoate anumite sunete de la sase luni de viata, insa nimic mai mult. De aceea, veti auzi – „ooo”, „ma”, „ta”. De la patru luni de viata bebelusul va putea intelege ce inseamna termenul de „pa” si va raspunde atunci cand il strigati pe nume, dezvoltandu-si putin cate putin limbajul.
Intre 7 si 12 luni de viata bebelusul va putea lipi doua sunete. In acest caz vei putea fi surprinsa atunci cand acesta va rosti complet cuvantul „mama” sau „tata”. Primele cuvinte constiente le va rosti abia la varsta de un anisor. Va putea rosti „pa”, „apa”, „mama”, „tata”, „cutu”, „pisica”, „lapte”. Tot acum te intelege atunci cand ii interzici cate ceva. Intr-un cuvant, incepand cu aceasta varsta limbajul bebelusului va incepe sa prinda contur.
Pana la varsta de 18 luni de viata bebelusul va incepe sa adauge in vocabularul sau o serie de cuvinte simple, dar fara sa le lege in propozitii. Va rade atunci cand ii spui ca nu e voie, fiind foarte incantat de acest lucru si te va intelege atunci cand ii comunici cate ceva. De asemenea, va putea intelege anumite fineturi gramaticale.
In perioada 19-24 de luni bebelusul va invata mai multe cuvinte decat iti poti imagina, adaugandu-le in limbajul sau zi de zi, ceas de ceas. Va putea lega propozitii simple, iar pana la finele celui de-al doilea an va putea invata si cate 10 cuvinte pe zi. Te va asculta zi de zi si va incerca sa inteleaga tot ceea ce ii spui.