Pana spre sfarsitul primului anisor de viata al micutului, regulile sunt marcate de rutinele zilnice. Prin rutine se intelege activitatile care se desfasoara relativ la aceleasi ore, care au acelasi continut si care treptat, devin repere in viata copilului.
Baita de seara cu ritualurile care o insotesc, somnul de noapte, trezirea de dimineata, schimbatul scutecelor, hranitul, somnul de dupa-masa sunt referinte si tin de rutina zilnica. Obiceiurile zilnice sunt primele reglementari si prima forma de disciplina la care incet-incet se adapteaza copilul.
Pentru a fi indeplinite, limitele pe care le impui micutului trebuie adaptate nivelului sau de dezvoltare. Incearca sa stabiliesti limite potrivite pentru fiecare etapa de varsta si in conformitate cu ceea ce poate intelege micutul.
Bebelusii pana la un an sunt dornici sa descopere lumea din jurul lor, sunt curiosi, pornesc in explorarea noilor teritorii, invatand prin fiecare lucru pe care il gasesc. Vrea sa atinga, sa guste, sa loveasca toate lucrurile intalnite in drumul lui, pe care il parcurge de-a busilea sau pasind. Incearca de multe ori sa puna mana pe lucruri care il supun unor pericole si riscuri de a se accidenta, cum ar fi prizele, usa cuptorului sau aparatele electrocasnice.
Parcursul explorarilor lui este insotit de privirea ta si de interdictia ferma: NU! Micutul incepe sa-i inteleaga semnificatia, asa ca atunci cand se indreapta spre un loc, inainte de a-l atinge, se uita spre tine, pentru a vedea cum reactionezi.
Incalcarea regulilor, neascultarea lor este de multe ori un prilej sa invete. Adesea, cand micutul face ceva nepermis, nu o face cu discernamant, nu-si propune sa fie neascultator, ci incearca sa vada ce se intampla daca face asta, sa produca diferite consecinte si astfel isi formeaza o gandire cauzala. Pentru tine este o provocare sa-l inveti ce este permis si ce nu, stabilindu-i reguli clare si limite care il vor ajuta pe micut si in viitor in impunerea propriilor limite.