Atunci cand micutul tau sufera si plange incearca unul dintre trucurile a caror eficienta a fost dovedita de-a lungul timpului: masajul, plimbarile in aer liber si caldura.
Masajul este un remediu foarte vechi in tratarea colicilor si linistirii bebelusilor care plang. Extraordinarul lui efect de linistire se bazeaza pe unul dintre cele mai vechi si mai profunde simturi ale noastre – pipaitul.
Un proverb spune ca un copil se hraneste cu lapte si laude, insa si cu mangaieri. Rasfatul bebelusului tau incepe inca din uter, unde se bucura de un festin necontenit de mangaieri catifelate. Insa bebelusului ii place sa fie atins si mangaiat si dupa nastere. Imbratisarea prin care pielea ta intra in contact direct cu pielea lui este o atingere echivalenta cu o miscare linistitoare si hipnotica.
Atingerea reprezinta doar o amintire minunata a timpului petrecut in uter; la fel ca laptele, este un „nutrient” esential pentru cresterea bebelusului. De fapt, in anumite privinte, este char mai benefica decat laptele. Daca ii dai bebelusului mai mult lapte, nu va fi mai sanatos, dar cu cat va primi mai multe mangaieri, cu atat va fi mai puternic si mai fericit.
Alintatul dezvolta creierul
Un studiu recent realizat a incercat sa raspunda la intrebarea: alintarea animalelor le face pe acestea mai inteligente? Cercetatorii au studiat doua grupuri de pui de sobolani. Cei din primul grup aveau mame foarte iubitoare care isi lingeau si mangaiau puii mai tot timpul. Cel de-al doilea grup se bucura de mai putina afectiune din partea mamelor.
Cand sobolanii au crescut suficient ca sa fie invatati sa traverseze labirinturi si trasee complicate, oamenii de stiinta au observat ca sobolanii din grupul „alintat” erau mai inteligente. Acestea devoltasera nmeroase conexiuni intr-o parte a creierului extrem de importanta la sobolani (ca si la oameni) pentru invatare. Daca iti alinti copilul, nu numai ca il faci sa se simta mai bine, dar ii si maresti coeficientul de inteligenta!
In 1986 a fost relevat rezultatul unui studiu cu privire la importanta atingerii copilului si efectele masajului la copiii nascuti prematur. Cateva asistente au masat un grup de copii nascuti prematur cate 15 minute, de trei ori pe zi, timp de zece zile. Rezultatele au fost uluitoare. Bebelusii masati au luat in greutate cu 74% mai mult decat era de asteptat si au putut fi externati cu aproape o saptamana mai devreme decat cei carora nu li s-a facut masaj.
Peste un an, bebelusii care au fost masati demonstrau un coeficient mai ridicat de inteligenta decat bebelusii care nu au fost masati. Masati 15 minute pe zi, bebelusii plangeau mai putin, erau mai atenti si mai sociabili, luau mai repede in greutate si aveau niveluri mai reduse de hormoni ai stresului.
Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Harvey Karp