Lipsa poftei de mancare la copii este destul de frecventa si tocmai de aceea, parintii nu vor trebui sa se alarmeze de indata ce observa astfel de schimbari in conduita alimentara a acestora.
Indiferent de situatie, parintii vor trebui sa concluzioneze ca lipsa poftei de mancare la copii este fireasca, mai ales daca tinem cont de faptul ca orice copil este unic si are propriul sau stil de viata. Unii mananca mai mult, iar altii se satura cu mai putin, unii sunt mai pofticiosi, iar pe altii nu ii incanta nicio savoare…
Potrivit specialistilor, senzatia de foame si de satietate este reglata de activitatea centrilor nervosi de la nivelul hipotalamusului. Asadar, la nivelul creierului exista un centru al foamei si unul al satietatii. De aici, creierul trimite impulsuri, regland senzatia de foame sau de satietate. Atunci cand organismul este bolnav este posibil ca parintii sa se confrunte cu lipsa poftei de mancare.
Lipsa poftei de mancare la copii se datoreaza mai multor cauze:
- boli infectioase – prezenta unei infectii in organism poate determina scaderea poftei de mancare;
- raceala sau gripa;
- eruptia dentara;
- caldura excesiva;
- copilul este victima unor tensiuni a vietii de cuplu a parintilor;
- copilul isi doreste sa devina centrul atentiei celor din jurul sau.
Stimularea poftei de mancare nu va trebui sa se faca prin adaugarea unor suplimente de vitamine si minerale, fara recomandarea medicului specialist. In cazul in care lipsa poftei de mancare persista este indicat ca parintii sa se adreseze medicului pediatru pentru indrumari de specialitate. Creativitatea in bucatarie, dar si meniurile diversificate il vor ajuta pe copil sa manance mai mult, fiind incantat de aspectul si gustul mancarii.