Biserica Sfântului Mormânt, din Ierusalim, este centrală pentru sărbătoarea Învierii Domnului din sâmbăta aceasta. Creştinii ortodocşi, care sărbătoresc în această noapte Învierea Domnului s-au adunat într-o ceremonie considerată una dintre minunile creștinătății. Lumina Sfântă se aprinde miraculos în intervalul 12.30 – 14.30 și este împărțită apoi celor prezenți, urmând să fie adusă și în România, în aceeași seară
Ritualul Pogorârii Luminii Sfinte
Mormântul Sfânt este verificat de trei începând cu ora 10.00, pentru îndepărtarea oricărei surse de foc din interiorul acestuia, după ce toate luminile şi candelele au fost stinse.
Verificarea este condusă de un paznic musulman stabilit pentru Sfântul Mormânt, în prezenţa clericilor armeni, copţi şi iacobiţi.
Sigilarea Sfântului Mormânt cu ceară are loc la ora 11.00 și este efectuată de Garda musulmană. Ușa este apoi pecetluită cu două panglici albe aşezate în cruce.
Patriarhul Ierusalimului împreună cu un sobor de ierarhi şi cu credincioşii, înconjoară de trei ori, în procesiune, Sfântul Mormânt. El este verificat că nu deține niciun obiect ce ar putea aprinde lumina, după care îmbrăcat numai în stihae, Patriarhul intră în Sfântul Mormânt.
În interior, Preafericirea Sa îngenunchează înaintea dalei de marmură ce acoperă Mormântul şi se roagă pentru pogorârea Sfintei Lumini.
După ce Lumina Sfântă a coborât în Mormântul Sfânt, patriarhul o oferă tuturor celor prezenţi.
Preoții, în conflict cu poliția israeliană
Poliția israeliană a restrâns participarea la slujbă de la 10.000 de oameni la 1.800 de persoane care sunt păzite de 200 de polițiști.
Chiar dacă justificarea este pentru a preîntâmpina un dezastru ce amintește de busculada din 2021, Biserica Ortodoxă Greacă consideră aceste măsuri „autoritare” și „excesive”. Părintele Matteos Siopis le-a transmis creștinilor să ignore restricțiile și să vină la slujbă.
„Înțelegem sentimentele religioase ale oamenilor care vor să asiste la slujbă. Din păcate, nu toată lumea va avea acces din cauza măsurilor de securitate”, a insistat poliția israeliană.
Poliția din Ierusalim a precizat că slujba va fi transmisă pe ecrane amplasate în Orașul Vechi.
Aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009.
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară, în jurul orei 18,30, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.
Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, a informat Biroul de presă al Patriarhiei Române.
Sâmbătă seară, între orele 19,30 – 20,30, va avea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală.