Pe durata sarcinii, în uter se dezvoltă placenta care sprijină dezvoltarea fătului, face conexiunea între mamă și copil și îi asigură acestuia din urmă nutriția. Placenta contribuie la secreția mai multor hormoni, iar unii dintre ei îngreunează acțiunea insulinei din corpul mamei, conducând la apariția diabetului gestational.
Nevoia de insulină a femeilor însărcinate poate crește de până la 3 ori, iar atunci când pancreasul nu poate produce suficientă insulină, nivelul glucozei (glicemia) din sânge crește și apare diabetul gestațional.
Diana Știrbu, trainer cu numeroase certificări internaționale și inițiatoare a unor programe de menținere a sănătătății și a formei fizice pentru femei însărcinate și proaspete mămici, are câteva sfaturi pentru prevenirea diabetului din timpul sarcinii.
”Există femei care fac diabet gestațional fără să știe că îl au. Primele simptome ale acestei afecțiuni temporare, dar cu efecte pe termen lung sunt: oboseală, gură uscată, senzație de sete, urinări dese, vedere încețoșată. Deoarece aceste simptome pot fi întâlnite și în cazul sarcinii fără probleme și mai ales pentru că diabetul gestațional poate să nu prezinte simptome, este recomandat să faci un set de analize medicale între săptămânile 24-28 de sarcină”, explică Diana Știrbu, pe care sarcina a inspirat-o să conceapă programele Fit Mom in Action și Postnatal Fit Mom. Acum bebe are aproape 2 luni, iar Diana a revenit printre burtici, în sala de practice.
3 SFATURI PENTRU PREVENIREA DIABETULUI GESTAȚIONAL, DE LA DIANA ȘTIRBU
1. Regimul alimentar
Regimul alimentar corect în sarcina – cheia unei sarcini sanatoase
Alimentația corectă în timpul sarcinii are o influență importantă asupra sănătății tale și a copilului pe care îl porți. Chiar dacă ai fost diagnosticată cu diabet gestational, nu trebuie să privești sarcina ca pe o perioada a interdicțiilor alimentare, gândește-te că este mai degrabă o perioadă în care devii responsabilă pentru copilul care începe să se dezvolte și pentru propria sănătate.
Planificarea meselor în diabetul gestațional joacă un rol important în creșterea glicemiei după masă, iar reglarea glicemiei este necesară pentru siguranța fătului.
2. Activitatea fizică
Înainte de a adopta un program de mișcare regulată, cere părerea medicului. În funcție de evoluția sarcinii, acesta îți va spune cât de mult efort fizic poți face în timpul sarcinii.
Activitatea fizică are beneficii atât asupra ta, cât și asupra bebelușului: sporește rezistența fizică și oferă mai multă energie, astfel încât complicatiile caracteristice sarcinii, precum grețurile, vărsăturile, constipația, oboseala și durerile de spate sunt reduse.
Recomand programele personalizate de antrenamente în timpul sarcinii sau programele de grup pe care le dezvolt sub numele de Fit Mom in Action.
Printre beneficiile activității fiizice se numără și reducerea țesutului adipos, arderea glucozei și reducerea rezistenței la insulină, favorizand o glicemie normală.
- Eliminarea stimuletelor
Tot ce consumi tu ajunge și la bebeluș, iar când vine vorba de alcool, acesta va avea aceeași concentrație pe care o are și sângele tău. Copilul nu produce încă enzime suficiente pentru eliminarea alcoolului, astfel că efectele se vor resimți la el de două ori mai mult decât la tine. Poate apărea chiar și sindromul alcoolismului fetal (FAS).
Daca obișnuiesti să fumezi, ar trebui să renunți imediat, din primul trimestru al sarcinii.
Consumul de cafea, mai ales dacă bei două sau trei cești pe zi, expune și bebelușul la diferite riscuri. Consumată după-amiază, cafeina tulbura somnul, cauzează schimbări de dispoziție și, cel mai grav, limitează absorbția fierului, extrem de necesar atât pentru tine, cât și pentru copil.