In bucatarie oala sub presiune a reusit mereu sa isi dovedeasca utilitatea, asta desi foarte multi au stat la distanta de ea, datorita miturilor care au circulat la un moment dat despre ea. Ele nu sunt decat niste mituri false, complet neadevarate, asadar nu avem nici un motiv sa nu ne folosim la maxim de toate avantajele pe care gatitul sub presiune ni-l poate oferi.
Printre avantajele pe care ni le ofera oala sub presiune se numara si accelerarea ritmului de gatire. Asta inseamna ca vom terminat de gatit chiar si cu pana la 80% mai rapid, iar in acest fel vom putea sa ne petrecem mai mult timp facand alte lucruri care sa ne placa. Pe langa asta, mancarea va avea un gust mai bun, iar elementele nutritive se vor pastra bine (din cauza ca vom gati rapid, ele nu vor avea timp sa fie complet „dezintegrate”).
Atunci cand iti doresti sa cumperi o oala sub presiune buna incearca sa lasi la o parte toate miturile si „vorbele auzite din vecini”, iar asta pentru ca ele sunt complet false, dupa cum am spus deja asta. De exemplu, unul dintre cele mai cumune mituri sunt cele legate de eliminarea tuturor substantelor nutritive din alimentele pe care le gatim. Acest lucru nu este adevarat, el fiind spus chiar si de catre specialisti. Din contra, mancarea gatita isi va pastra mult mai bine vitaminele si mineralele, precum si alte elemente nutritive de care organismul nostru are nevoie pentru a se mentine sanatos si a functiona in parametri optimi.
Un alt lucru care pe unii i-au tinut a distanta ani la randul de oalele sub presiune este aceea ce sunt considerate niste adevarate bombe cu ceas, deoarece presiunea din interior fiind una foarte ridicata, poate oricand sa se produca un accident care sa ne puna viata in pericol. Tinand cont de faptul ca tehnologia a avansat foarte mult, nu prea mai este justificata aceasta frica. Pur si simplu, atat timp cat respectam cu strictete informatiile din manualul de utilizare nimic rau nu ni se poate intampla. Chiar daca nu face asta, riscurile tot sunt unele foarte mici, iar asta datorita prezentei mai multor elemente de siguranta (ca de exemplu o valva care ne ajuta sa tinem presiunea din interiorul oalei sub control).
Cum functioneaza o oala sub presiune? „Tehnologia” care sta in spatele ei ne este dezvaluita chiar de denumirea pe care o are. Asadar, o astfel de oala ne permite sa gatim folosindu-ne de presiunea care se creaza in interiorul ei. In acest fel temperaturile pot atinge chiar si 120 de grade, motiv pentru care si terminam mult mai repede prepararea mancarii (o sa observi cum apa va fierbe mult mai rapid decat pe aragaz de exemplu). Cand poti apela la o astfel de oala? Atunci cand vrem sa facem ciorbe sau tocanice, ori mancaruri cu carne.
La ce trebuie sa fii atent atunci cand vrei sa cumperi o oala sub presiune buna? Ei bine… tinand cont ca vrem ca tu sa gatesti in deplina siguranta, asigura-te ca ea contine toate elementele de siguranta necesare. Acest pas este foarte important in special atunci cand cumparam de la producatori nu foarte cunoscuti sau despre care nu a auzit nimeni nimic. De altfel, noi nici nu recomandam asta, ci atentia ta e bine sa se indrepte mereu catre producatorii care au reusit sa isi creeze un nume.
Urmatorul pas este sa vezi care modele de oale sub presiune pot fi folosite indiferent de care este sursa de caldura. Adica intr-un scenariu ideal ele vor putea fi folosite atat in cazul unui aragaz pe gaz, cat si in cazul unui aragaz electric cu plita prin inductie. In acest fel te asiguri ca nu va trebui sa iti schimbi foarte de oalele din casa si cumperi ceva de viitor, fiind pregatit in cazul in care vei vrea sa iti schimbi aragazul.