Laptele matern este alimentul perfect pentru cresterea sanatoasa a bebelusului tau, fiind bogat in micronutrienti si anticorpi. Alaptarea ii permite nou-nascutului sa simta apropierea ta inca din primele clipe si astfel veti dezvolta o legatura afectiva unica pentru intreaga viata.
Chiar daca alaptarea este un proces natural si sanatos, presupune o pregatire prealabila, documentare, precum si un ajutor specializat in primele zile de la nastere. Nutricia Aptamil este alaturi de tine in fiecare etapa a vietii de parinte si iti prezinta cateva sfaturi despre alaptare si beneficii mai putin cunoscute ale laptelui matern:
Bebelusul poate simti mirosul unic al laptelui matern
Bebelusul se naste cu instinctul sa suga si sa caute mancare si prin simtul olfactiv va putea simti atat pe tine cat si pe tatal sau. Desigur, te va putea distinge dupa mirosul laptelui matern. Iar tu vei sti ca ii este foame atunci cand il imbratisezi si micutul isi intoarce capul sa caute sanul.
Alaptarea poate reduce riscul de cancer mamar
Studiile arata ca femeile care alapteaza sunt mai putin predispuse sa dezvolte cancer mamar, in comparatie cu femeile care nu alapteaza. Se stabileste, de asemenea, o corelatie puternica intre femeile care au fost alaptate in copilarie si un risc scazut de a dezvolta cancer pe parcursul vietii de adult.
Marimea sanilor nu are legatura cu cantitatea de lapte pe care o poti produce
Dimensiunea sanilor este determinata de cantitatea de tesut gras, deci nu exista niciun rationament care demonstreaza ca sanii mici produc o cantitate mica de lapte. Laptele este produs de glandele mamare prezente in sanii oricarei femei, indiferent de dimensiunea lor. Asadar, poti sta linistita caci circumferinta lor nu va influenta in niciun fel capacitatea ta de a produce suficient lapte pentru micut.
Sanii devin foarte sensibili
Cand apare lactatia, te poti astepta la o supradimensionare a sanilor si a sensibilitatii lor – indiferent de dimensiunea lor anterioara.
Te poti astepta chiar la scurgeri de lapte cand te vei gandi la bebelus sau cand il vei auzi plangand. Ce poti face pentru a evita scurgerile si a detensiona sanii este sa mulgi acel lapte.
Lipsa laptelui este destul de rara
Desi se intampla extrem de rar, unele femei nu pot produce suficient lapte si il suplimenteaza cu formula. De cele mai multe ori, cauza o reprezinta afectiunile anterioare. Insa, chiar si femeilor care nu au lactatie bogata li se recomanda sa alapteze cat mai mult posibil – fie doar pentru a linisti bebelusul. Vei sti ca orice stimulare transmite organismului tau mesajul de a produce si mai mult lapte. Exista cateva mici trucuri la care poti apela pentru a sprijini lactatia: consumul mai mare de apa, mai multa odihna sau mulsul intre sedintele de alaptare ale bebelusului.
Alaptarea poate fi dificila, chiar si atunci cand exista bunavointa
Poate ai auzit ca alaptarea este usoara si se intampla intr-o maniera naturala atat pentru tine cat si pentru bebelus. Pentru unele mame, alaptarea este foarte usoara si lipsita de complicatii. Insa pentru altele, necesita mai multe eforturi. Mai ales in cazul in care au avut parte de o nastere complicata, sau au nascut prin cezariana, ori nu au stat in camera cu bebelusul din primele ore dupa nastere. Insa asigurarea unui viitor sanatos pentru copilul tau merita orice efort!
Descopera mai multe solutii pentru o alaptare lipsita de griji si beneficiile acesteia, pe site-ul www.aptanutricia.ro. Daca ai nevoie de ajutor in aceasta perioada atat de importanta pentru tine si pentru micutul tau, expertii Nutricia iti stau la dispozitie la numarul de telefon 0800672888 (apel gratuit din orice retea) sau la adresa de e-mail expert@aptanutricia.ro.
Nu uita: laptele matern este alimentul ideal pentru sugar. Nutricia te incurajeaza sa alaptezi pana la minim 6 luni si sa continui alaptarea cat mai mult timp posibil, in paralel cu introducerea alimentelor solide in dieta copilului.
FAST FACTS
- Intotdeauna vei avea suficient lapte, indiferent daca ti se pare altfel.
- Laptele matern isi schimba compozitie in functie de etapa de dezvoltare a micutului tau si chiar de momentul din zi in functie de nevoile copilului
- Bebelusul isi alege singur intervalele intre mese– astfel ca inainte de somn isi va face resurse mai ample de lapte
- Laptele matern nu pateaza