A fi părinte este o sarcină destul de dificilă întrucât responsabilitatea pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor revine de cele mai multe ori mamei. Mama îşi păstreaza rolul şi importanţa în viaţa copilului la orice vârstă – este gata să îşi protejeze puiul, cu riscul de a exagera.
Orice părinte a cunoscut momente de epuizare totală, descurajare şi disperare. Tocmai de aceea, vă prezentăm cele mai frecvente lucruri pe care trebuie să le evitaţi atunci când aveţi un bebeluş.
- Nu exagera cu protecţia bebeluşului
Din dragoste şi din dorinţa de a fi un părinte cat mai bun se ajunge la exagerare. Grija excesivă a părintelui face din copil un neajutorat. La maturitate, copilul va ajunge să nu mai aibă încredere în propriile forţe.
2. Nu exagera cu ţinutul bebeluşului în braţe
Luând bebeluşul în braţe şi ţinându-l aproape de corpul tău astfel încât să îţi audă bătăile inimii, îl vei linişti şi îi vei oferi un sentiment de siguranţă. Dar ce se întâmplă atunci când exagerezi? La început o să ţi se pară o soluţie la îndemână să îl adormi la tine în braţe, dar cu timpul bebeluşul se va obişnui şi îţi va fi greu să îl dezveţi de acest obicei.
3. Nu îl obişnui să doarmă în pat cu tine
Unii părinţi cred că le fac un bine bebeluşilor luându-i să doarmă în acelaşi pat cu ei. De fapt, le fac mai mult rău întrucât bebeluşii pot fi răniţi în mod inconştient de către părinţi. Cea mai bună soluţie este să îl culci în pătuţul lui, pe care să îl aşezi lângă tine, cel puţin până când bebeluşul împlineşte 6 luni.
4. Nu apela la remedii din popor
Cu siguranţă eşti înconjurată de mame şi prietene gata să îţi sară în ajutor cu diverse sfaturi. Produsele naturiste nu sunt întotdeauna sigure pentru copilul tău. Evită să încerci diverse terapii întrucât nu întotdeauna au rezultatul scontat. Apelează la ajutor specializat ori de câte ori ai nevoie de un sfat.
5. Nu exagera cu igiena copilului tau
Din dorinţa de a-şi proteja copii de microbi şi boli, mămicile tind să exagereze în privinţa igienei şi a curăţeniei. Oricât de mult ai încerca, nu vei reuşi niciodată să îţi protejezi bebeluşul. Protejarea exagerată în faţa microbilor slăbeşte sistemul imunitar al bebeluşilor.
6. Nu renunţa la viaţa socială
Atunci când ai un copil viaţa ta suferă modificări. Nu te lăsa copleşit de grijile şi responsabilităţile vieţii de părinte. Dacă tu eşi fericită, îi vei transmite această stare de bine şi copilului. Nu renunţa la escapadele romantice cu partenerul tău sau la ieşirile în oraş cu prietenele.