In luna a unsprezecea de viata bebelusul va putea sa mearga de unul singur, fara a fi sustinut de parinti si fara a se lovi. Va putea face primii pasi sustinandu-se de mobila sau de pat, reusind sa se aseze de unul singur atunci cand oboseste.
Jocurile preferate sunt cele in care te ascunzi de el pentru a putea sa te descopere. Il va pasiona orice detaliu legat de cautarea ta din interiorul jocului. Va retine cele mai fine amanunte pe care probabil tu vei trece cu vederea mult prea usor.
De la aceasta varsta inca frageda copilul isi va crea simpatii si antipatii. Asadar, va fi fericit in preajma cuiva drag, va rade in hohote, bucurandu-se de compania acestei persoane, dar va sti sa si planga atunci cand cineva ii este antipatic, nedorind deloc compania lui. Unei persoane simpatice ii va acorda jucaria preferata, pe cand celeilalte i-o va refuza fara indoiala. Chiar daca iti va da jucaria cu siguranta ti-o va cere folosindu-se de gestica.
Din punct de vedere comunicativ va intelege sensul cuvintelor “mama”, “tata”, “pa”, “jucarie”. Va putea deslusi si sensul catorva propozitii simple, cum ar fi “mama a plecat” sau “hai la masa”. Atunci cand spui “pa” va sti sa asocieze acest cuvant folosindu-se de gestica, facand de cele mai multe ori cu manuta. Va pronunta cuvintele auzite, dar inca nu vei reusi sa il intelegi.
Chiar daca te astepti la miracole, cel mic nu va reusi inca sa iti vorbeasca de la acesta varsta. Va pronunta greoi anumite cuvinte, de multe ori avand o dictie greu de descifrat. Nu trebuie sa te superi sau sa intri in panica daca copilul nu reuseste sa rosteasca pana si stalcit cateva cuvinte. Fiecare bebelus va avea un ritm de viata diferit fata de un altul de aceeasi varsta. Asadar, nu reprezinta o problema medicala absenta pronuntiei catorva cuvinte. Vorbirea, de regula, va avea loc mult mai tarziu.
Articol realizat de Tatiana Tuţă