Ori de cate ori suntem bolnavi simptomele se agraveaza pe timpul noptii, mai ales in cazul bebelusilor.
Potrivit specialistilor toate acestea isi maresc intensitatea dureroasa ca urmare a trei lucruri esentiale:
- 1. ca urmare a ocuparii unei pozitii orizontale pe timpul noptii se va modifica in organismul nostru presiunea arteriala, dar si circulatia sanguina. Tot o astfel de pozitionare va conduce catre scurgeri nazale mai abundente, stare de tuse si senzatii dureroase la nivelul gatului copilului;
- 2. hormonii secretati de organism pe timpul zilei difera de cei secretati pe timpul noptii. Astfel, noaptea acestia ajuta organismul sa adoarma, iar ziua sa mentina activitatea zilnica, reusind sa indeparteze starea febrila sau anumiti stimuli durerosi. Ca urmare a scaderii nivelului de cortizol pe timpul noptii organismul va percepe stimuli de natura febrila, toate marind disconfortul organismului;
- 3. ca urmare a unei activitati mai reduse a organismului pe timpul noptii, dar si ca urmare a inexistentei stimulilor externi, organismul va fi mai preocupat sa perceapa durerea. Asa se explica ca dimineata bebelusul s-ar putea simti mai bine, dar asta nu inseamna ca starea de rau de peste noapte i-a trecut definitiv. Creierul este mai ocupat cu procesarea stimulilor externi aparuti in organism peste zi decat cu perceperea starii de rau.
Cu toate acestea, mamica va trebui sa aiba la indemana antiinflamatoare, dar si paracetamol, algocalmin sau ibuprofen. Vizita la medic devine obligatorie imediat ce se face ziua pentru stabilirea tratamentului necesar vindecarii bebelusului. In cazul unui bebelus mai mic de trei luni se va recomanda consultul de specialitate chiar in momentul aparitiei primelor simptome.
Pentru combaterea starii febrile va trebui sa aveti la indemana mai multe feluri de sirop ce au un continut de substante active diferite. La administrare trebuie sa se tina cont ca siropul administrat prima data, sa fie inlocuit cu un altul la un interval de patru ore, in asa fel incat substantele active componente sa fie folosite prin rotatie. Supozitoarele pot ajuta la scaderea febrei copilului. Cu toate acestea, folosirea pe timpul noptii se va face doar cu indicatiile telefonice ale medicului pediatru. Daca dimineata veti observa ca bebelusul si-a revenit, nu intrerupeti medicatia, urmand dozele recomandate de catre medicul specialist.