In ziua de astazi multe cupluri nu se mai grabesc sa faca copii inainte de varsta de 30 de ani. Pana in acest moment principalul obiectiv este cariera pentru majoritatea cuplurilor. Ajunse la varsta de 30 de ani, nevoia unei familii si implicit a unui copil, incepe sa se contureze in fiecare cuplu. Totusi, cat de bine este pregatita o femeie de 30 de ani sa devina mama din punct de vedere biologic si psihologic? Autor: Ioana Pelin
Mama la 30-34 de ani
Dupa varsta de 30 de ani fertilitatea incepe sa scada, dar aceasta schimbare se intampla treptat pe parcursul a 4-5 ani. Daca este cazul unui tratament de fertilitate trebuie sa stii ca sansele de succes sunt mai mari decat in cazul unei femei mai in varsta. Pentru femeile sub 35 de ani rata de succes a fertilizarii in vitro (FIV), de exemplu, este de 25- 28%.
Un studiu a constatat ca rata de cezariana a fost de aproape doua ori mai mare printre femeile de varsta 30-34 decat in randul celor de 20 de ani, desi medicii nu stiu de ce.
Avantajele unei sarcini la aceasta varsta tin de maturitatea emotionala si stabilitatea financiara pe care o prezinta aceasta categorie de femei. Majoaritatea dintre ele s-au afirmat pe plan profesional si sunt mai pregatite pentru viata de familie, fata de femeile mai tinere cu 10 ani.
La aceasta categorie de varsta riscul unui avort spontan este de aproape 12%, iar riscul de a naste un copil cu sindromul Down este 1 din 952 de nasteri.
Aceste date sunt statistice si nu trebuie sa va sperie. Depinde enorm de mult de organismul fiecarei femei in parte, de stilul de viata, dar si de istoricul medical al ei si familiei sale.
Mama la 35-39 de ani
Pe masura ce avansezi in varsta fertilitatea continua sa scada. Acest fapt se datoreaza ovulelor care imbatranesc si sunt mai greu de fertilizat, insa nu imposibil.
Pana la varsta de 35 de ani medici recomanda cuplurilor sa aiba contact sexual neprotejat timp de 1 an de zile inainte de a solicita tratament de fertilitate. Aceasta perioada se reduce la 6 luni pentru femeile de peste 35 de ani. Totusi medicii semnalizeaza ca cea mai mare problema este data de intarzierea tratamentului, pentru ca exista o mare diferenta intre rata de succes a unei femei de 30 de ani fata de una de 40.
Trebuie sa stii ca riscul de hipertensiune arteriala in timpul sarcinii este dublu pentru femeile de peste 35 de ani comparativ cu cele mai tinere. Si sansa de a fi nevoita sa nasti prin operatia de cezariana se dubleaza in cazul unei femei de peste 35 de ani.
Aceasta este varsta la care medicul poate sa recomande amniocenteza sau alte analize de screening prenatal. Pentru multe femei aceste analize se dovedesc a fi provocatoare de anxietate, in timp ce asteapta rezultatele – deoarece riscurile de a avea un copil cu sindromul Down sau un alt tip de tulburare cromozomiale incepe sa creasca in mod semnificativ.
Si rata de avort spontan creste odata cu inaintarea in varsta a viitoarei mamici. Dupa varsta de 35 de ani aceasta rata este de aproape 18%.
Majoritatea femeilor care au devenit mame dupa varsta de 30 de ani s-au declarat mai pregatite si mature din punct de vedere psihologic si financiar pentru viata de familie. Chiar si mamicile care nu au putut sa isi petreaca cei 2 ani de concediu maternal acasa au spus ca viata dupa copil este una dintre putinele minuni pe care le-au trait.
In cazul in care trebuie sa te intorci la serviciu si inca alaptezi, achizitioneaza o pompa de san. Aceasta iti va fi la indemana chiar daca nu reiei serviciul, dar trebuie sa pleci cateva ore de acasa. Este extrem de important sa il alaptezi pe cel mic pentru a-i oferi sursa de nutrienti necesara pentru crestere si dezvoltare.
Citeste si: Mama-la-20-de-ani-sau-mai-tarziu?