Imediat dupa nastere sau chiar in timpul sarcinii, copilul simte prezenta mamei, fiind purtat de pantecele ei timp de noua luni de zile, acolo reusind sa se formeze din embrion, in fat, iar dupa nastere in copil. Legatura dintre cei doi nu poate fi dezlegata de nici o alta fiinta, acestia respirand unul pentru celalalt si supravietuind pentru a se proteja reciproc.
Poate v-ati intrebat de multe ori daca faceti parte din categoria mamelor ideale. Nu se poate inca da o definitie in acest sens, nu putem sti din ochii fiecarui copil ce inseamna pentru el mama ideala. Nu putem percepe ce anume ar trebui aceasta sa faca pentru a-si multumi copilul in orice moment. Un lucru e sigur: idealul mamei este creat inca din momentul sarcinei, protectia oferita de tanara mamica fiind suficienta pentru ca cel mic sa se poata simti in siguranta, la adapostul celei mai dragi fiinte.
Asa cum spuneam, nu putem cunoaste definitia mamei model, dar am putea preciza cateva indemnuri pentru crearea acestui ideal:
– iubeste-ti copilul neconditionat indiferent de starea ta de spirit sau de „boacanele” pe care le face zilnic;
– arata-i ca-l iubesti, mangaie-l, saruta-l, lauda-l – copilul are nevoie de aprecieri pentru a-si dezvolta personalitatea;
– vorbeste-i mereu – comunicarea cu cel mic va intari legatura dintre cei doi;
– incearca sa ii descoperi aptitudinile si sa i le pui in valoare;
– nu il certa niciodata – intotdeauna poti gasi o solutie si ptintr-o discutie calma;
– vorbeste cu el despre viitoarele probleme adolescentine – este indicat sa le cunoasca de la tine, simtindu-se astfel pregatit pentru noua perioada a vietii;
– fii tandra si iubitoare mereu;
– lasa-ti nervii la serviciu – acasa trebuie sa te dedici doar familiei, pe un ton calm si iubitor;
– incearca sa ii descoperi nevoile;
– rasfata-l atunci cand ai ocazia;
ofera-i cadourile preferate si nu incerca sa te zgarcesti cu propriul copil.
Articol realizat de Tatiana Tuţă