Un indulcitor folosit in laptele praf pentru bebelusi si in anumite alimente organice, sau fara gluten, contine cantitati periculoase de arsenic. Mai mult, nici batoanele de cereale sau bauturile energizante nu sunt mai sanatoase.
Brian P. Jackson, chimist specializat in probleme de mediu si cercetator-sef la Universitatea din Darthmouth a descoperit, impreuna cu echipa sa, ca siropul de orez brun folosit ca indulcitor pentru laptele praf contine cantitati mai mari de arsenic decat sunt permise in apa de baut.
[imagebrowser id=911]
Potrivit studiului, publicat saptamana aceasta in jurnalul medical “Environmental Health Perspectives”, aceleasi nivele de arsenic erau prezente si in alte alimente indulcite cu acest sirop (batoane de cereale, gustari si bauturi energizante).
“Cel mai tare ne ingrijoreaza prezenta arsenicului in laptele praf. Riscul de a te otravi daca mananci un baton de cereale din cand in cand este mic, dar in cazul bebelusilor si al oamenilor care consuma frecvent alimente periculoase, sau care urmeaza o dieta care exclude glutenul, exista posibilitatea producerii unei intoxicatii serioase“, a declarat Jackson.
Expertii considera ca femeile ar trebui sa citeasca eticheta produselor inainte sa le procure si sa evite consumarea acelor alimente care contin sirop de orez brun. Desi cercetatorii nu au spus pe ce branduri au efectuat studiul, toate produsele care contin acest ingredient sunt periculoase.
Arsenicul organic se gaseste in sol, dar, inainte de anul 2009, au fost folosite foarte multe pesticide pe baza de arsenic anorganic, considerat a fi extrem de toxic. Acesta a fost interzis ulterior, pentru ca s-a descoperit ca poate cauza cancer la plamani, vezica, ficat. Mai mult, el duce la aparitia tumorilor cerebrale.
Anumite plantatii absord arsenicul mai repede decat altele, iar orezul este una din ele. Cel brun, mai ales, contine cantitati mari de arsenic.
Laptele praf fabricat cu amidon din orez obisnuit aveau foarte putin arsenic, dar cele produse cu varianta bruna contineau cantitati alarmante. Siropul de orez brun este folosit frecvent pe post de indulcitor organic, ca alternativa la siropul de porumb sau la zahar.
“Chiar daca te consideri un consumator educat, anumite produse pot sa se strecoare neobservate in frigiderul tau”, sustine Jackson. Specialistii te sfatuiesc sa eviti acest aliment si sa nu il introduci in dieta copilului tau.