Intr-o lume perfecta, fiecare mama are o asistenta care o asteapta acasa, cand ajunge cu bebe de la spital. Realitatea este ca de fapt fiecare proaspata mama este pe cont propriu, mai ales daca taticul se intoarce la munca in curand.
Daca te simti coplesita avand grija de nou-nascut, cere ajutorul unui prieten sau al unei rude. Daca te simti privata de somn sau nu mai stii cand ai reusit sa faci un dus ultima data, sa tragi un pui de somn te-ar ajuta sa te aduni, sa te relaxezi si sa o poti lua de la capat.
Lasa pe altcineva sa aiba grija de bebe
Realitatea este ca nou-nascutii mananca la fiecare 3-4 ore iar daca poti delega pe cineva sa te ajute cu acest aspect, te-ar ajuta sa ai parte de un somn neintrerupt din cand in cand. Daca bebe este hranit cu lapte formula va fi mult mai usor sa faci asta. Indiferent cine este disponibil, fie ca este tata sau o ruda, bebe va fi hranit.
Daca alaptezi, ai putea sa mulgi o cantitate de lapte intr-un biberon si il poti pastra in frigider, desi expertii sfatuiesc sa astepti cateva saptamani de la nastere pana cand introduci biberonul, pentru a nu crea confuzie pentru cel mic. Mamicile care alapteaza, afla ca este mai usor sa puna copilul la san decat sa se mulga, deoarece laptele este mereu la temperatura ideala.
Este bine sa iei in calcul cateva mici detalii:
- Ai grija daca suferi de constipatie dupa nastere, este bine sa nu te fortezi, cu atat mai mult cu cat ai nascut prin cezariana. Poti cere recomandarea medicului pentru un ceai care te poate ajuta sa ai un scaun in fiecare zi;
- Tot la recomandarea medicului poti folosi anumite creme care ajuta la regenerarea pielii in urma unei cezariene;
- Daca nu ai timp pentru a manca, pentru ca bebe iti solicita tot timpul, ia in calcul sa consumi batoane proteice;
- Ai grija cu betisoarele de urechi – Desi medicii pediatri nu le recomanda deloc, daca totusi te-ai decis sa folosesti betisoare cu opritori pentru cel mic, asigura-te ca vei curata pavilionul si doar atat cat iti permie sistemul, poti curata in interiorul urechii bebelusului;
- Crema de scutec – Aceasta este un subiect cu care vei avea de-a face. Exista foarte multe firme dintre care poti alege, insa opteaza pentru ce ti se recomanda de catre medicul neonatolog;
- Gel antibacterian – Nu orice locatie in care vei alege sa schimbi scutecul va avea un spatiu creat special pentru acest lucru, asadar vei sfarsi prin a schimba scutece in cele mai ciudate locuri. Este bine sa ai la tine un gel antibacterian pentru a-ti dezinfecta mainile inainte de-a schimba scutecul celui mic.