Dupa ce ai scapat de perioada colicilor, nici nu apuci sa te linistesti bine pentru ca incepe o noua perioada agitata in viata bebelusului tau – aparitia primilor dintisori, in jurul varstei de 6 luni. Mai jos iti oferim cateva sfaturi ca sa depasiti amandoi mai bine aceasta perioada.
- Nu oferi copilului alimente inghetate, deoarece inrautatesc durerea gingivala si bucala.
- Poti sa combati tendinta sa de a musca si de a mesteca orice prin oferirea de alimente relativ tari de rontait (vezi ca se gasesc in farmacie biscuiti speciali).
- Poti sa freci usor gingia copilului cu degetul tau sau cu geluri speciale in acest sens, care ajuta si inlatura durerea de gingii si de dinti.
- Nu folosi medicamente sau tratamente babesti, nici chiar aspirina pentru copii, fara acordul medicului.
- Curata gura copilului tau de 2-3 ori pe zi pentru protectia sa impotriva bacteriilor care pot crea placa bacteriana. Utilizand un pansament umed, freaca usor gingia sau dintii sai, imediat dupa aparitia primului dintisor.
- O atentie speciala trebuie acordata alimentatiei corecte a copilului. Este bine sa fie evitate mancarurile si lichidele care contin zahar si substante indulcitoare. Eventualul consum de zahar trebuie intotdeauna sa fie urmat de curatarea dintilor.
- Parintii nu trebuie sa neglijeze ingrijirea si curatarea propriei guri, deoarece prin contactul direct cu copilul pot fi transmisi microbi din cavitatea ta bucala in cea a copilului.
- Pentru dezvoltarea normala a cavitatii bucale si a formarii corecte a dintilor e bine ca, pana in luna a 12-a, copilul sa fie treptat indepartat de biberon, mai ales daca are obiceiul de a bea noaptea lapte. Acest lucru se poate face prin reducerea cantitatii zilnice de lapte sau prin diluarea treptata a laptelui cu apa, astfel incat continutul biberonului sa devina incetul doar apa. Un inlocuitor al biberonului este canuta pentru copii cu gura speciala si apoi paharul normal.