“Nu-mi place sa citesc!” Declara fara remuscari, multi copii, in ziua de azi. Culmea este ca ei nu se simt deloc vinovati, pentru ca lipsa lecturii este la fel de raspandita si in randul colegilor de clasa. Instrumentele moderne de informare (calculatorul si televizorul) inlocuiesc aceasta activitate considerate pasiva si plictisitoare si care necesita efort de concentrare din partea copiilor.
Greseli de evitat:
Pentru a-l face pe cel mic sa descopere placerea de a citi evita sa faci cateva greseli tipice:
– sa-l pui sa caute in dictionar de fiecare data cand nu cunoaste semnificatia unui cuvant;
– sa-i ceri sa-si ia notite pentru a sprijini lectura;
– sa-i spui ca astepti de la el un rezumat al cartii dupa ce o termina;
– sa pozezi intr-un pasionat infocat al lecturii si sa-i spui ca nu intelegi cum de nu-i place sa citeasca;
– sa-i prezinti lectura ca o necesitate pentru a intelege ceea ce se intampla in lume;
– sa-i denigrezi pe cei care nu sunt interesati de lectura.
Cum sa-i deschizi apetitul pentru lectura:
– Ofera-i chei care sa faciliteze lectura: releva-i intriga si personajele punandu-i întrebari degajate, ca si cum ati face un schimb de idei. Acest lucru ii va starni interesul si va facilita intelegerea.
– Aminteste-ti ca si copii de 10-12 ani si chiar mai mult iubesc inca povestile. Spiritul narativ, atat de activ in copilarie, are nevoie sa fie satisfacut toata viata, chiar si la maturitate.
– Propune-i sa sublinieze pasaje din carte, sa indoaie un colt, cu alte cuvinte sa lase urme vizibile ale prezentei sale ca cititor. Aceasta este o buna modalitate de a crea o relatie personala cu textul si de a si-l apropia.
– Ia si tu parte la lectura. Cititi pe rand din carte cu voce tare. Poti sa te prefaci ca ai pierdut firul, pentru ca cel mic sa citeasca mai departe sau pune-i intrebari naive despre naratiune. In felul acesta copilul se va simti invitat sa vorbeasca in mod natural.