Atunci cand vestea unei viitoare sarcini v-a fost deja oferita este bine a va concentra asupra stilului de viata, atat in ceea ce priveste sanatatea dumneavoastra si a copilului, cat si in ceea ce priveste o dieta si o alimentatie corespunzatoare.
Specialistii in planing familial sustin de cele mai multe ori faptul ca tinerele viitoare mamici trebuie sa ia in calcul inca de dinainte de a ramane insarcinate un stil de viata alimentar sanatos. Este ceea ce noi denumim etapa preconceptiei. Pentru a naste un copil sanatos, cu o imunitate puternica capabila sa lupte cu neprevazutul medical de zi cu zi, trebuie sa-i oferim acele suplimente nutritive necesare formarii anticorpilor. De aceea, o mama sanatoasa inca de dinainte de nastere va aduce pe lume un bebelus pe masura.
Asadar, preconceptia fiind o perioada destul de importanta, va recomandam mese bogate in vitamine si proteine. Mesele de zi cu zi trebuie sa contina in mod necesar suplimente calorice bogate in calciu, fier, zinc, magneziu si saruri minerale pentru intarirea organismului mamei.
Trecand de etapa preconceptiei si avand deja o pregatire corespunzatoare in ceea ce priveste alimentatia, tanara mamica trebuie sa asculte sfaturile medicului ginecolog si, optional, sa colaboreze cu un dietetician.
De aceea se recomanda alimente bogate in fier, zinc, calciu, vitamine si minerale.
Sarurile minerale si vitaminele sunt utile pe tot parcursul sarcinii, dar nu in cantitati exagerate. Este recomandat a se evita cantitati exagerate de ficat pentru a reduce unele riscuri cu privire la aparitia unor malformatii congenitale, ficatul avand un supliment foarte mare de vitamina A.
Folosind banane, paine, conopida, spanac, brocoli, fasole verde, cartofi, mazare, morcovi, oua, lapte, grapefruit, portocale, varza, nuci ori peste corpul dumneavoastra va avea un aport suficient de acid folic recomandat mai ales in primul trimestru de sarcina.
Produsele lactate, legumele, pestele cu oase moi, caisele, migdalele, ouale si fasolea verde aduc un supliment de calciu necesar pentru oasele si dintii fatului. De aceea, daca nu este recomandata o medicatie de acest fel, incercati sa folositi aceste alimente zilnic.
Necesarul de fier pentru o femeie care nu este insarcinata este de 11,4 mg. Gravidele au nevoie de mai mult fier decat de obicei datorat formarii celulelor rosii ale fatului. De aceea este bine sa mancati radacinoase (cu frunze mai inchise la culoare), nuci, fructe, legume, oua su sardine.
Ouale, nucile, pestele, cascavalul si carnea rosie aduc un aport de fier util in dezvoltarea sistemului osos, al sistemului nervos fetal si al creierului.
Chiar daca etapele sarcinii sunt destul de obositoare pentru sanatatea mamicii, in primul trimestru, mai ales, predominand greturile si varsaturile matinale, noi va recomandam, un meniu zilnic destul de bogat, cu mese mici si dese. De aceea este de preferat a se consuma:
– lactate de orice fel (branza, lapte, iaurt);
– oua, dar nu mai mult de unu la doua zile;
– fructe si legume in stare proaspata;
– carne fiarta, la gratar ori la cuptor de pui, vita si peste;
– cereale – favorizand mese bogate in fibre;
– nuci;
– fasole;
– orez, porumb, grau, paste fainoase;
– painea si sarea nu trebuiesc evitate.
Este de preferat a se evita carnea grasa si mancarurile foarte consistente, precum si un exces de dulciuri. Specialistii recomanda un consum zilnic de minim doi litri de apa pe zi, adaugandu-se sucurile de fructe proaspete, fara conservanti, preparate in casa.
De cele mai multe ori tinerele mamici sunt speriate de faptul ca vor adauga suficiente kilograme la silueta de dinainte. Ne este neaparat asa.Daca se va manca cat pentru o singura persoana si nu pentru doua, asa cum sunt tentate unele mamici sa faca, va exista o proportie de ingrasare de 10-20 kg de care se va scapa destul de usor dupa nastere, intrucat in timpul sarcinii mama poate avea si o retentie de fluide in corp destul de mare. Dar sa facem un scurt calcul:
– copilul va cantari la nastere intre 2800 si 3600 grame;
– uterul va cantari la nastere intre 950 si 1000 grame;
– placenta va cantari la nastere intre 500 si 650 grame;
– lichidul amniotic va cantari la nastere intre 950 si 1000 grame;
– volumul sanguin suplimentar va cantari la nastere intre 1500 si 1700 grame;
– sanii vor cantari la nastere intre 630 si 1000 grame;
– rezervele de grasimi vor cantari la nastere intre 1500 si 3300 grame;
– volumul fluidelor va cantari la nastere intre 1700 si 1900 grame.
Asadar, un total cuprins intre 10.530 si 14150 grame.
Sa nu uitam de faptul ca de regula o femeie negravida consuma zilnic aproximativ 2000 de calorii, pe cand o femeie insarcinata are nevoie de un aport zilnic de 200 calorii, pe cand in perioada alaptarii consumului zilnic de calorii trebuie sa i se mai adauge aproximativ 500 calorii/zi.
Totusi, nu intrati in panica, toate acestea vor fi consumate zilnic si curand veti redeveni cea de dinainte. Dar, ce poate fi mai frumos decat bucuria tinerii in brate a propriului tau bebelus!
Articol realizat de Tatiana Tuţă