Ti-ai dorit sa alaptezi, dar nici n-ai ajuns bine acasa cu bebe, ca incep ingrijorarile – oare mananca suficient? Laptele meu e bun? Daca ii face rau?
Nou-nascutii trebuie sa fie alaptati la fiecare 2-3 ore, hranirile frecvente si prelungite stimuland productia de lapte, care functioneaza pe principiul ”cerere si oferta”. Alaptarile frecvente previn si angorjarea sanilor si declansarea mastitei, daca bebe este hranit cum trebuie si este lasat sa goleasca ambii sani.
In primele zile de viata, sugarul mananca timp de cateva minute la fiecare san, ajungand treptat la reprize de cate 15 minute la fiecare san. Daca bebelusul respinge sanul, asta se intampla pentru ca pe parcursul hranirii, cel mic primeste lapte cu diferite compozitii si gusturi si simte cand rezerva s-a epuizat.
In mod normal, alaptarea nu ar trebui sa fie dureroasa. Daca la inceput simti un disconfort, el este cauzat de cele mai multe ori de proasta pozitionare a bebelusului la san. Atunci cand il tii in brate, bebe trebuie sa fie paralel cu tine, piept la piept, abdomen la abdomen. Asigura-te ca a prins toata areola si pune comprese calde pe sani inainte de a alapta, pentru ca cel mic sa poata prinde mai bine sanul si laptele sa iasa cu mai multa usurinta.
Cat trebuie sa manance
Fiecare bebelus are propriul lui stil si ritm de a manca. Unii infuleca, altii sunt tacticosi sau adorm la scurt timp dupa ce au fost pusi la san. Cum stii ca a mancat suficient?
- bebe este alaptat de 8-10 ori pe zi, in reprize de pana la 15 minute la fiecare san
- are macar 1-2 scaune pe zi si uda macar 5-6 scutece. Cei mai multi dintre bebelusi au scaun dupa fiecare masa, in prima luna de viata si uda cam 6-8 scutece pe zi, de fapt.
- il auzi ca inghite atunci cand este pus la san si simti miscarea de suctiune in timp de mananca (laptele trecand prin canalele galactofore).
- sanii tai sunt mai plini inainte de masa si moi dupa alaptare.
Cel mai bun semn ca se hraneste suficient este faptul ca ia in greutate constant. Poate ca nu in ritmul in care ti-ai dori tu, dar daca vezi puncte in plus pe cantar, totul este bine.
Ai mare grija la starea ta de spirit – bebelusii mamelor anxioase au probleme de alimentatie si cresc ceva mai greu decat bebelusii hraniti de mame relaxate.
Oboseala isi spune si ea cuvantul cand este vorba despre productia si calitatea laptelui – odihneste-te de cate ori dorme si bebe, cere ajutorul pentru rezolvarea problemelor casnice si nu incerca sa fii mama-eroina, care le face pe toate. Vei fi epuizata dupa doar cateva zile de nesomn si toate micile probleme vor capata proportii uriase.