Poate de multe ori ati avut ocazia sa observati copii rautaciosi care isi exprima in public nemultumirile ca nu li se cumpara jucaria mult visata. Si, oare, cum procedeaza? Tipa, striga, plang, se tavalesc pe jos chiar in magazin, neascultand de cele spuse de parinti, creand adesea o atmosfera neplacuta pentru acestia.
Si ce ai face daca te-ai vedea pus intr-o astfel de situatie? I-ai cumpara pe loc imediat, renuntand poate la prioritatile alimentare sau i-ai aplica o pedeapsa fizica?
Va spunem noi – nu se recomanda niciuna din cele doua variante pentru a avea un copil educat si bine crescut.
Asadar, codul bunelor maniere este indicat si pentru micuti pentru a nu-i deranja pe cei din jur si a invata a se purta cuviincios. Doar asa vor putea da dovada de respectul celor din jur, putandu-se integra in colectivitate.
Daca unii dintre noi pleaca de la premisa ca un comportament mai lipsit de respect fata de cei din jur iti va aduce numai beneficii in viata, ei bine, gresesc. Doar prin respect si printr-un comportament adecvat vei primi respectul celorlalti si locul cuvenit in societate. Crearea unui comportament conform normelor sociale ii va aduce numai atuuri in viata. Va cunoaste ce inseamna respectul fata de familie, frati, prieteni, partener.
Ca regula de baza, vom pleca de la formulele de adresare fata de cei care il inconjoara. Unui adult trebuie obligatoriu sa i se adreseze cu dumneavoastra. Regulile de comportament din cadrul familiei cu privire la formulele de adresare pot fi evitate – in cadrul familiei cei mici putand vorbi cu parintii ori fratii pe nume, fiind mai simpatici, cei mari preferand astfel de reguli de la cel mic.
Codul bunelor maniere la cel mic vizeaza atat formulele de adresare fata de adulti, modalitatea de a raspunde si a vorbi la telefon, felul in care se imbraca, conduita acestuia in colectivitate – toate trebuind a fi exersate si invatate cu ajutorul parintilor.