Iata cel putin doua lucruri pe care parintii le stiu foarte bine: 1 – in lume exista foarte multi copii rasfatati si 2 – nu vrei ca bebelusul tau sa devina unul dintre ei.
Cu totii ne dorim sa avem copii bine-crescuti, iar unii specialisti ne avertizeaza ca, daca suntem prea atenti la plansetele bebelusului nostru, el s-ar putea invata cum sa ne manipuleze. Oare daca raspunzi imediat la plansetele nou-nascutului, tinandu-l in brate, leganandu-l si alaptandu-l, pui bazele unui obicei prost? Oare faptul ca il tii pe bebelus in brate si ii arati toata afectiunea pe care i-o porti se poate intoarce impotriva ta?
Din fericire, raspunsurile la aceste intrebari sunt… nu si nu. Practic este imposibil sa iti rasfeti bebelusul in timpul primelor patru luni de viata. Adu-ti aminte ca, dupa nastere, a trecut printr-o reducere substantiala a timpului petrecut impreuna cu tine. O mamica a spus odata: „Imi inchipui ca nou-nascutii se simt ca o persoana care incepe un program de dezintoxicare, trebuind sa renunte brusc la adapostul confortabil al uterului. Nici nu e de mirare ca plang atat!”
Mamicile si taticii din ziua de astazi nu sunt singurii care s-au ingrijorat ca isi vor transforma copii in niste plangaciosi alintati. Pe la inceputul secolului XX, parintilor americani li se spunea sa nu isi tina prea mult sugarul in brate, ca nu cumva acesta sa ajunga „un bebelus rasfatat, agitat si un tiran domestic ale carui pretentii necontenite o vor transforma pe mama intr-o sclava”.
Cu toate acestea, in 1972, Sylvia Bell si Mary Ainsworth de la Universitatea John Hopkins au zdruncinat din temelii vechile idei despre rasfatarea bebelusilor. Ele au constatat ca bebelusii ale caror mame reactionau repede la plansete in timpul primelor luni de viata nu ajungeau niste rasfatati. Dimpotriva, sugarii ale caror nevoi erau satisfacute repede si cu sensibilitate se agitau mai putin si aveau mai multa seninatate si rabdare atunci cand au fost testati la varsta de un an! Asa cum au dovedit Ainsworth si Bell – si asa cum majoritatea parintilor simt in inima lor, cu cat iti iubesti si iti ocrotesti mai mult bebelusul, cu atat mai increzator si mai rezistent devine acesta.
Sursa: „Cel mai fericit bebelus din lume”, Harvey Karp