Ingrijirea bebelusului reprezinta o etapa destul de importanta ce revine in mare parte parintilor. A-ti observa micutul atunci cand acesta plange, rade, dar si cand exerseaza anumite miscari ale corpului inseamna a-i invata necesitatile bebelusului.
Pornind de la urechi, nas, gura, membre, abdomen, toate sunt componente organice destul de importante pentru o buna sanatate a celui mic. De aceea, masandu-i cu mare atentie fiecare regiune a corpului inseamna sa il ajuti sa se mentina intr-o forma destul de sanatoasa.
Masandu-i urechile, ochii, gatul, nasul, gura, il vei ajuta sa se dezvolte psihomotric ulterior. A-i masa lobul urechii inseamna a-i dezvolta abilitatile de a gandi analitici si de a-i stimula memoria. Iar daca ne gandim ca bebelusul ne auzea inca de cand se gasea in burtica mamicii vom putea constata cat de important este acest simt pentru cel mic, ajutandu-l asadar sa isi creeze o legatura cu parintii inca de dinainte de a-i cunoaste.
Imediat dupa nastere, cel mic se poate naste cu o ureche pe care o va folosi mai mult, fiind dominanta in fata celeilalte. Urechea stanga va prelua sunetele muzicale si va decodifica anumite faze ale emotiilor, in timp ce urechea dreapta va descoperi mai usor sensul cuvintelor si detaliile mai amanuntite. Cu toate acestea, in timpul gimnasticii va trebui sa accentuati asupra ambelor urechi intrucat ambele sunt esentiale in dezvoltarea auzului bebelusului.
Pentru a-l ajuta pe bebelus sa auda mai bine trebuie sa urmati urmatoarele strategii:
- Masati de sus in jos lobul urechii bebelusului;
- Masati umarul si gatul bebelusului;
- Transferati capul bebelusului cu prudenta dintr-o mana in cealalta;
- Folositi anumite instrumente zgomotoase pentru a face zgomot in dreptul urechii – cu toate acestea, evitati-le pe cele prea galagioase intrucat il puteti speria sau ii puteti produce chiar vreo vatamare;
- Pune muzica in camera;
- Canta-i, spune-i poezii sau pur si simplu vorbeste-i ori de cate ori ai ocazia;