Multe femei nu realizeaza imediat ca sunt insarcinate. Daca incerci sa concepi un copil, pentru siguranta, ar fi bine sa urmezi intotdeauna aceleasi reguli ca si cum ai fi deja insarcinata.
Desigur, va trebui sa renunti la fumat; mai bine mai devreme decat mai tarziu. Consumul de alcool va fi moderat si, categoric, nu va deveni o obisnuinta. Viitori tati vor trebui sa duca o viata cel putin la fel de sanatoasa ca si partenerele lor de viata insarcinate, in primul rand in propriul interes si, in al doilea rand, din spirit de solidaritate.
Pe toata durata cat esti insarcinata, nu trebuie sa iei medicamente fara a consulta medicul sau farmacistul. Aceasta inseamna ca nu vei putea folosi nici medicamentele pe care le ai deja in casa, de exemplu pastile pentru raceala, fara a cere inainte sfatul medicului ginecolog. Nici chiar remediile naturiste sau pe baza de plante nu sunt neaparat sigure. Intotdeauna consulta medicul daca faci febra, racesti sau pentru orice alte probleme medicale care te supara.
Daca observi o scurgere de sange din vagin, este vital sa te prezinti la medicul curant. Sangerarile nu sunt neaparat grave, dar pot fi si un semn ca ceva nu e in regula cu sarcina ta. Daca nu e nimic ingrijorator, sangerarile se vor opri cu odihna la pat, iar copilul nu va fi afectat.
Daca ai practicat in mod regulat sport precum ciclism, plimbari, ai facut inot sau gimnastica, atunci e recomandat sa le continui. Cu toate acestea, sporturile mai solicitante ca: jogging, calarie, scufundari si sporturile de performanta, nu sunt recomandate.