Matematica se numara printre disciplinele obligatorii de studiu. Cu toate acestea, nu toti copiii sunt capabili sa se „imprieteneasca” cu matematica, nefiind atrasi de cifre, calcule, aproximari.
Atunci cand privim in urma catre anii de scoala vom putea observa ca unii dintre noi am fost atrasi pur si simplu de matematica, iar altii am inceput treptat sa nu o mai agream, tinand cont de dificultatea predarii si invatarii, dar si de complexitatea exercitiilor oferite ca tema pentru acasa.
Potrivit dascalilor, matematica necesita intelegere, o minte rationala si pragmatica. Intelegerea intregii lumi a cifrelor inseamna o usurare a muncii de scolar. In cazul in care copilul se confrunta cu anumite probleme pe care nu si le poate elucida usor, in studiul sau vor interveni anumite deficite intelectuale pe care nu le va mai putea completa atat de usor. Cu alte cuvinte, ori de cate ori copilul nu va intelege o anumita metoda de calcul, acesta nu va mai putea sa tina pasul cu cerintele lectiei de matematica. Din acest moment, micul scolar va incepe, treptat, sa isi piarda interesul pentru studiu, intrand intr-o perioada de delasare, greu de inteles de catre parinti.
Cu toate ca lumea matematicii este destul de pragmatica, necesitand un mare efort intelectual, specialistii din cadrul Universitatii din Baltimore au in incercat sa demonstreze faptul ca abilitatea de a invata matematica se incadreaza, mai degraba, in categoria talentelor copilului si nu se afla in stransa legatura cu nivelul de inteligenta al acestuia. Acestia au testat un numar destul de mare de copii cu varste de patru anisori, ajungand la concluzia ca toti aceia care dovedeau anumite abilitati de estimare a calculelor erau destul de talentati in acest domeniu. Varsta de patru anisori a fost aleasa pentru a se demonstra faptul ca acestia nu participasera la nicio lectie de predare organizata de scoala. Studiul a fost publicat in Developmental Science.
Cu alte cuvinte, nu toti copiii sunt talentati la toate cursurile din programele scolare. Chiar daca este o disciplina destul de importanta, pretentiile parintilor ca toti copiii sa devina mici matematicieni sunt lipsite de fundament. Lipsa talentului poate determina slabe rezultate la invatatura in lumea cifrelor, insa rezultate spectaculoase in lumea literelor ori artelor frumoase.