Perioada alaptarii este deosebit de importanta pentru dezvoltarea armonioasa a copilului si necesita o buna informare din partea mamei. De aceea, atunci cand se hotaraste sa isi alapteze bebelusul mama trebuie sa aiba in vedere faptul ca o simpla raceala nu poate fi tratata medicamentos, fara recomandarea medicului.
Asa ca, atunci cand survin probleme de acest gen, tanara mamica trebuie sa se adreseze de urgenta medicului care o supravegheaza si sa ceara indicatiile necesare tratamentului.
Si fiindca mai toate substantele din compozitia medicamentului ajung in laptele matern, mama trebuie sa respecte cu strictete indicatiile medicului. Chiar daca exista si medicamente permise in alaptare trebuie sa fie tot atat de prudenta si sa respecte dozele de administrare. Ingerarea de medicamente nepermise ii poate dauna copilului in proportii mult mai ridicate decat in timpul sarcinii intrucat fatul este protejat de sacul amniotic, pe cand copilul este expus liber la astfel de substante nocive.
Iata seria de medicamente permise:
- Diureticele;
- Contraceptive care au in compozitie progesteron;
- Corticosteroizi;
- Ibuprofen;
- Anestezice slabe;
- Insulina;
- Vitamine si minerale;
- Medicamente impotriva parazitilor intestinali;
- Tetracicilina;
- Ampicilina;
- Amoxicilina;
- Augumentin;
- Cefaclor;
- Cefadine;
- Cefalexina;
- Penicilina V.
Inainte de folosirea antibioticelor cereti sfatul medicului intrucat in timpul administrarii bebelusul poate avea scaun moale sau diaree. Se va impune un tratament similar si in cazul aparitiei mastitei la unul dintre sani ca urmare a acumularii unei cantitati de lapte in acesta. De aceea, mulsul cu ajutorul pompei este obligatoriu pentru a preintampina o astfel de problema.