După ce specialiștii de la Oxford au ajuns la concluzia că dexametazona poate ajuta pacienții bolnavi grav de COVID-19, medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă pentru modul cum este administrat această substanță la copii.
Medicamentul se administrează pe cale orală sau injectabilă, iar pediatrul Mihai Craiu reia o discuție mai veche despre riscurile administrării acestei substanțe sub formă de aerosoli la copii.
„Adevărul este că am obosit de câte mii de ori am explicat de ce este greșit și dăunator să pui în aparatul de nebulizat fiole de dexametazonă de uz injectabil. Este una din anomaliile evidente care au loc acum în România și niciunde în alta parte în UE sau în lume”, atenționează pediatrul Mihai Craiu, pe platforma educațională dedicată părinților Spitalul Virtual pentru Copii.
În România s-a perpetuat un obicei greșit de a administra fiolele de dexametazonă sub formă de aerosoli, deși în prospectul medicamentului se precizează clar că sunt soluții injectabile. Această improvizație pe care o fac unii părinții, de a nebuliza dexametazona, uneori chiar la recomandarea unor pediatri, se practică pentru că medicamentul Flixotide, care se folosește de obicei în tratarea afecțiunilor respiratorii acute sub formă de aerosoli, se găsește foarte greu pe piață.
„Bătrâna și ieftina dexametazonă (pe cale ORALĂ!, nu pe cale inhalatorie, cum era utilizată inutil și excesiv la copilul cu tuse, înainte de era COVID-19) se pare că și-a dovedit capacitățile imunosupresive remarcabile. Mesajul de luat acasă: dexametazona este un corticosteroid cu efecte foarte puternice și este destinată bolilor grave, administrată pe cale orală sau injectabilă. Nu se dă sub formă de aerosoli, nici acum și nici după pandemie”.