Meningita reprezinta o inflamatie a structurilor ce invelesc creierul, fiind o afectiune destul de severa ce necesita tratament de urgenta.
Iata cateva simptome ale meningitei la copii:
- Febra;
- Lipsa apetitului alimentar;
- Stare de somnolenta;
- Iritabilitate;
- Varsaturi;
- Dureri de cap;
- Convulsii;
- Fontanela mai pronuntata;
- Bebelusul evita sa priveasca lumina puternica;
- Eruptii cutanate de culoare rosie;
- Stare de plans;
O mare atentie trebuie acordata copiilor mai mici de doi anisori intrucat simptomele pot fi asemanate racelii sau gripei. De aceea, orice mic detaliu de acest gen trebuie discutat destul de rapid cu medicul pediatru.
Factorul responsabil de aparitia acestei boli este meningele, un invelis aflati la nivelul creierului, care se inflameaza si produce o parte a starilor expuse mai sus.
Tinta meningitei este in general formata din copii, in general bebelusi, o astfel de afectiune debutand toamna sau vara ca urmare a raspandirii virusurilor destul de periculoase. Daca cel mic este tinut sub observatie cat mai rapid posibil, boala nu va produce sechele si urmari pe mai departe si nu va afecta fatal copilul.
Daca avem in vedere tipul meningitei bacteriene, putem spune ca este vorba despre o afectiune mult mai severa intrucat poate patrunde in corp prin orice parte si ajunge cu rapiditate la nivelul creierului. Tinta meningitei virale o constituie copiii cu varsta de 5 -7 anisori.
Atunci cand va aflati in preajma unui copil afectat de o asemenea boala trebuie sa aveti grija sa va feriti micutul intrucat boala este foarte contagioasa. Virusul se poate raspandi prin stranut, tuse sau folosirea veselei celui infectat.
Ca mod de prevenire este indicat:
- Spalati manutele copilului de mai multe ori pe zi;
- Nu il lasati sa consume fructe si legume nespalate;
- Dupa folosirea toaletei, invatati-l sa foloseasca apa si sapunul ca metoda de igienizare a manutelor;
- Evitati contactul cu persoane infectate sau suspecte de meningita;
- Vaccinati-va copilul cu vaccinul anti-Haemophilus influneze tip B la recomandarea medicului de familie. Astfel, cel mic va fi ferit atat de meningita, cat si de pneumonie si complicatiile acestei boli.