[imagebrowser id=827]Este destul de dificil pentru copii sa infrunte sezonul rece. Raceli, diverse infectii, gripa, bronsite sau otite, toate slabesc sistemul imunitar al copilului tau. Pentru a-i intari sistemul imunitar, dar si pentru a invinge mai usor diversele raceli, ofera-i o alimentatie echilibrata, bogata in fructe si legume.
Mai jos iti oferim un meniu pentru o zi intreaga, care pune la pamant orice raceala.
Micul dejun: suc proaspat de fructe, doua felii de paine cu faina integrala si o mana de nuci sau migdale.
Fructele si sucurile din fructe sunt esentiale in intarirea organismul copilului datorita vitaminelor si mineralelor, atat de necesare cand vine frigul. Ideal ar fi ca fructele sa fie bio, adica sa nu fie tratate cu pesticide, deoarece in felul acesta contin mai multe flvonoide si carotenoide, substante specifice sistemului imunitar.
Painea cu faina integrala este mai usor de digerat, punand intestinele sa munceasca mai putin. Semintele si fructele oleaginoase, cum ar fi: migdalele, nucile, fisticul, nucile caju, sunt alimente care contin ulei. Ele sunt bogate in substante nutritive, mai usor de digerat, si nu contin prea mult zahar (care nu este recomandat in caz de boala, deoarece perturba echilibrul digestiv si sistemul imunitar).
Gustarea dintre mese: fructe proaspete de sezon, un pumn de fructe uscate sau un mar.
Aceste alimente sunt bogate in vitamine, oligoelemente si minerale si fortifica sistemul imunitar. In cazul in care copilul tau este bolnav, fructele sunt binevenite pe tot parcursul zilei, ca o gustare intre mese.
Pranzul: fructe proaspete de sezon, legume diverse, peste la cuptor, supa, carne de pasare de curte, branza (de capra sau de oaie), paine cu faina integrala
Incurajeaza-l pe cel mic sa inceapa cu fructele. Acestea se digera usor, trecand repede prin stomac. Din acelati motiv ofera-i copilului tau legumele mai intai. Foloseste verdeata si plante aromate proaspete pentru ca cel mic sa aiba parte de proprietatile lor medicinale.
Cina: suc din legume proaspete (pur sau diluat), legume variate, gatite la abur, supa crema de legume, oua, peste.
Leguminoasele au o valoare nutritiva exceptionala. Ele sunt bogate mai ales in minerale, care devoreaza bacteriile si virusurile. Amesteca in salate si germeni de legume, deoarece plantele tinere au o concentratie mai mare de vitamine si minerale decat plantele mature, iar seva lor poate inlocui proteinele animale.
Lactatele nu ajuta la intarirea sistemului imunitar, in pofida valorii lor nutritive ridicate, fiind bogate in proteine si calciu.
sursa foto: eatingwell.com si 123rf.com