[imagebrowser id=1382]Meniul mamei in alaptare este foarte important atat pentru sanatatea femeii, cat, mai ales, pentru sanatatea bebelusului abia venit pe lume.
Alaptarea intareste imunitatea copilului, il fereste de infectiile periculoase ce ii pot afecta sanatatea, nutrientii continuti de laptele matern asigurandu-i o crestere si o dezvoltare cat mai corecta.
Chiar daca multe mamici se tem sa consume anumite alimente, fiind mai restrictive din acest punct de vedere, in realitate, in alaptare mama poate consuma aproape orice. Singurul lucru de care trebuie sa tina cont este sa urmareasca cu mare atentie reactiile bebelusului. In cazul in care apar eruptii cutanate la nivelul pielii bebelusului, se baloneaza, plange, are diaree ori se constipa, atunci proaspata mamica va trebui sa aiba grija la ceea ce a consumat in ziua respectiva si sa evite sa mai consume alimentul care i-a facut rau bebelusului.
Asadar, meniul mamei in alaptare poate contine aproape orice. Cu toate acestea, mama va trebui sa renunte la vicii precum fumatul, alcoolul sau cafeaua, lucruri care ii pot vatama sanatatea micutului. De asemenea, din meniul zilnic mama va trebui sa renunte la prajeli si la grasimile nesanatoase. In plus, mezelurile, afumaturile, precum si alimentele procesate ori cele cu un continut crescut de conservanti si coloranti vor trebui scoase din alimentatia mamei in alaptare.
Din meniul mamei in alaptare vor trebui sa faca parte aproape toate categoriile de alimente. Crabohidratii, proteinele, glucidele, lipidele sunt necesari pentru buna functionare a organismului, fiind, astfel, transmisi prin laptele matern bebelusului.
Legumele si fructele proaspete, carnea de pui, peste, curcan, vita, produsele lactate, ouale sunt necesare pentru sanatatea micutului si trebuiesc consumate cu regularitate de catre mama. Incearca sa consumi zilnic o hrana diversificata, fiind folositoare pentru cresterea calitatii laptelui matern.
In plus, in alaptare este foarte important ca mama sa tina cont de hidratare si sa consume zilnic doi litri de apa sau chiar mai mult.
Cu toate ca isi alapteaza puiul, mama nu va trebui sa consume mai multe alimente decat ar fi necesar, capatand astfel probleme de greutate. Va trebui sa se concentreze sa isi creeze o portie satioasa si sanatoasa de hrana, pe care va trebui sa o consume cu mare placere, de dragul celui mic.