Soia nu pare sa aiba vreun efect in sensul de a atenua simptomele menopauzei, in pofida sperantelor nutrite de multi, releva un studiu citat de BBC.
Un studiu la care au participat 250 de femei din SUA aflate la varsta ‘critica’ a constatat ca tabletele cu soia nu reduc bufeurile sau scaderea densitatii osoase. Practic, tabletele nu au fost mai eficiente decat pastilele-placebo, de-a lungul celor doi ani in care s-a derulat studiul, conform studiului publicat in Arhivele de medicina interna, relateaza modista.ro.
Doza de soia ingerata de participantele la studiu a fost una dubla fata de cea consumata in mod normal de cei care au diete bogate in soia.
Produsele din soia, cum este de exemplu branza tofu, contin fitoestrogeni, iar cercetatorii considerau ca acesti hormoni vegetali le-ar putea ajuta pe femeile ale caror niveluri de estrogen sunt in scadere, in conditiile in care alte studii mai vechi au indicat ca aceasta substanta poate avea efecte benefice la menopauza.
Unele femei urmeaza tratamente cu inlocuitori de hormoni, HRT (terapie de substitutie hormonala), pentru a contracara manifestarile menopauzei, dar s-a semnalat ca folosirea prelungita a acestor terapii poate prezenta un risc, desi scazut, de aparitie a altor probleme, chiar cancer de san sau atacuri cerebrale, asa incat sunt cautate alternative. Or, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Miami, soia nu este o alternativa buna.
Autorii studiului au precizat ca au utilizat doar tablete cu izoflavoni din soia si nu alte surse de soia. Conducatoarea studiului, dr. Silvina Levis, le recomanda, in consecinta, femeilor sa ia in considerare alte produse pentru tratarea simptomelor menopauzei decat astfel de pastile. Ea si-a exprimat de asemenea scepticismul si fata de eficienta altor tipuri de suplimente cu soia.